Russen telen dure tomaten op eeuwig bevroren grond
Het gaat om een Russische kas met een Japans tintje. De kas is gebouwd door het Japanse bedrijf Sayuri. De techniek komt van Hokkaido Corporation en de Hokkaido bank heeft het plan gefinancierd. In totaal zit er zo'n 22 miljoen dollar Japans geld in. En de tomaten die geoogst worden mogen ook wat kosten. In onderstaande video wordt verteld dat die 345 roebel per kilo opleveren. Omgerekend zo'n 5,5 euro per kilo en dat is enerzijds een fikse prijs voor de Russische markt, maar in afgelegen gebieden waar vers voedsel sowieso schaars is, lopen de prijzen sowieso snel op.
De eerste tomaten werden vorige maand geoogst door Aisen Nikolaev, alom bekend als de burgemeester van Jakoetsk. Hij is blij met de kas. "Voorheen waren we afhankelijk van dure groenten uit de regio Krasnodar, of van Chinese export, van inferieure kwaliteit. Toen ik hoorde dat we hier groenten zouden kunnen telen met temperaturen die uitkomen op 40-50 graden onder nul, dacht ik dat er een grap gemaakt werd. Maar toen ik de berekening zag en de financiƫn doorberekende, werd ik enthousiaster. Toen de Japanse technicus sprak, begon ik erin te geloven. En gisteren heb ik de eerste tomaat geoogst."
In april van dit jaar is een soortgelijk project geopend nabij de stad Khabarovsk. In deze kas, JGC Evergreen, staan komkommers.