Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russen telen dure tomaten op eeuwig bevroren grond

Japanse leveranciers hebben in Rusland een kas gebouwd en in december zijn daar de eerste tomaten uit geoogst. Dat klinkt op zich niet zo heel bijzonder, maar dat is het wel. De kas staat vlakbij de stad Jakoetsk, midden in Siberiƫ, en is gebouwd op de permafrost: eeuwig bevroren grond.

Het gaat om een Russische kas met een Japans tintje. De kas is gebouwd door het Japanse bedrijf Sayuri. De techniek komt van Hokkaido Corporation en de Hokkaido bank heeft het plan gefinancierd. In totaal zit er zo'n 22 miljoen dollar Japans geld in. En de tomaten die geoogst worden mogen ook wat kosten. In onderstaande video wordt verteld dat die 345 roebel per kilo opleveren. Omgerekend zo'n 5,5 euro per kilo en dat is enerzijds een fikse prijs voor de Russische markt, maar in afgelegen gebieden waar vers voedsel sowieso schaars is, lopen de prijzen sowieso snel op.



De eerste tomaten werden vorige maand geoogst door Aisen Nikolaev, alom bekend als de burgemeester van Jakoetsk. Hij is blij met de kas. "Voorheen waren we afhankelijk van dure groenten uit de regio Krasnodar, of van Chinese export, van inferieure kwaliteit. Toen ik hoorde dat we hier groenten zouden kunnen telen met temperaturen die uitkomen op 40-50 graden onder nul, dacht ik dat er een grap gemaakt werd. Maar toen ik de berekening zag en de financiƫn doorberekende, werd ik enthousiaster. Toen de Japanse technicus sprak, begon ik erin te geloven. En gisteren heb ik de eerste tomaat geoogst."





In april van dit jaar is een soortgelijk project geopend nabij de stad Khabarovsk. In deze kas, JGC Evergreen, staan komkommers.