Mediterraan dieet lijkt goed voor de hersenen
De vorsers haalden bij het begin van hun studie, enkele jaren geleden al, bijna duizend Schotten van rond de zeventig bij elkaar die allemaal nog goed bij geest waren – ze hadden (nog) geen tekenen van dementie. Van elk van de deelnemers noteerden ze de voedingsgewoontes, en met welke 'trouw' die werden gevolgd. Vervolgens werd bij iets meer dan de helft van alle deelnemers op hun 73ste een MRI-scan uitgevoerd, waarmee het totale hersenvolume werd gemeten alsook de hoeveelheid grijze stof en de dikte van de hersencortex (de buitenkant van onze hersenen). Iets meer dan vierhonderd deelnemers aan de studie kwamen drie jaar later – op hun 76ste dus – opdagen voor een tweede hersenscan.
De wetenschappers zagen duidelijke verschillen in het krimpen van de hersenen tussen deelnemers die een 'normaal' Schots dieet volgden en mensen die op culinair vlak meer gefocust waren op Zuid-Europa. Zo bleek het totale hersenvolume van de eerste groep tijdens de voorbije drie jaar meer te zijn afgenomen dan dat van de tweede groep. Het zou om een verschil gaan van (amper) 0,5 procent, maar dat is wel de helft van de hersenkrimp ten gevolge van normale veroudering.
Wat betreft het volume in grijze stof, die instaat voor informatieverwerking in onze hersenen, en de dikte van de cortex vonden de onderzoekers geen significante verschillen. (sst)
Bron: Michelle Luciano, University of Edinburgh, VK in Neurology