Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Negatieve waarde renteswap niet ten laste belastbare winst brengen

Tholen - Mag je de negatieve waarde van je renteswap ten laste brengen van de belastbare winst? Ja, vindt een teler - want de waarde is negatief. Nee, vindt de belastinginspectie, want het gaat om een rentelast uit toekomstige jaren. De rechtbank heeft de inspecteur van de belasting gelijk gegeven. De werkwijze van de teler is in strijd met goed koopmansgebruik.

Renteswaps
Het gaat om een zaak tussen een teler en de belastingdienst. De rechtbank heeft in september 2016 uitspraak gedaan en die uitspraak is onlangs online gezet.

De teler heeft sinds 2009 een lening bij de Rabobank van bijna 4 miljoen. In datzelfde jaar ging hij een renteswap aan met de Rabobank, een lening met een variabele rente. Op 1 februari 2010 bedroeg het nominale bedrag daarvan 810.000 euro.

Negatieve waarde
Door de lage rente had de renteswap vier jaar later, zoals de meeste renteswaps, een negatieve waarde van bijna 50.000 euro. De teler heeft deze negatieve waarde opgevoerd als een voorziening en ten laste van de belastbare winst. Daar ging de belastingdienst niet mee akkoord en de rechtbank geeft de fiscus gelijk.

De negatieve waarde van de renteswap wordt veroorzaakt door de toekomstige rentelasten, omdat de marktrente sinds het aangaan van de renteswap is gedaald. De teler heeft dus een rentelast die gaat om toekomstige jaren, in het onderhavige jaar al ten laste van de winst gebracht. En dat is volgens de rechtbank in strijd met het goed koopmansgebruik.

Lees de hele uitspraak hier.