Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Bergeijk, Frutas Remolino:

"Markt kan uitbreiding in Spaanse frambozen, bramen en bessen goed hebben"

Tholen - De afgelopen jaren zette in de Spaanse zachtfruitregio Huelva de trend van de dalende aardbeienteelt en de groei in frambozen, bramen en blauwe bessen voort. Toch zorgt dat volgens Jan van Bergeijk van Frutas Remolino niet voor een overproductie. "De arealen groeien wel, maar er komen ook nieuwe klanten bij. De markt kan de uitbreiding in de andere berries goed hebben."



Frutas Remolino maakt onderdeel uit van de Plusberries-groep, waaronder vijf bedrijven vallen die gespecialiseerd zijn in aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en steenfruit. De Nederlander is binnen de groep commercieel verantwoordelijk voor de frambozen. "Momenteel is de markt goed in balans. Er zijn geen enorme volumes beschikbaar en de vraag is redelijk goed. De prijs van frambozen ligt tussen de 8 en 10 euro per kilo. Ook de aardbeienaanvoer begint nu los te komen en die markt is eveneens vrij stabiel met een prijs tussen de 3 en 5 euro, afhankelijk van de kwaliteit en verpakking."



De belangrijkste afzetmarkten voor Frutas Remolino zijn Engeland, Frankrijk en Duitsland. "Maar we hebben afzet door heel Europa. Met de verkoop buiten Europa zijn we erg terughoudend vanwege de houdbaarheid van onze producten. We zenden fruit naar verre bestemmingen, maar zolang we ons fruit dichtbij kunnen afzetten, blijft dat ons hoofdobject", vertelt Jan. Het bedrijf heeft jaarrond Spaanse frambozen beschikbaar, al is de afzet in de zomermaanden vooral geconcentreerd op de binnenlandse markt."



Concurrentie uit andere zachtfruit producerende landen is wisselend en hangt af van weersomstandigheden in deze gebieden. "Landen als Egypte en Marokko hebben hun eigen problemen. Mexico heeft een forse zachtfruitproductie, maar als ze product naar Europa willen sturen moet het wel echt goed zijn. Vooralsnog is er alle ruimte in de markt voor het Spaanse zachtfruit. Dat betekent niet dat we geen uitdagingen hebben. "De regering zou het tekort aan water wat voortvarender aan kunnen pakken en ik vrees dat we in de toekomst tekort aan plukkers krijgen!"

Voor meer informatie:
Frutas Remolino
Jan van Bergeijk
T +34 609 01 66 54
Raspberry@plusberries.com
www.plusberries.com