Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CLTV Zundert overschrijdt grens van 30 miljoen euro aardbeienomzet

Na de record productie van 10 miljoen kg aardbeien in 2015 heeft CLTV Zundert in 2016 opnieuw een mooie mijlpaal overschreden. "Voor het eerst in haar geschiedenis heeft CLTV Zundert namelijk binnen één kalenderjaar voor meer dan 30 miljoen euro aan aardbeien omgezet. Dit betekende een omzetgroei ten opzicht van 2015 met 9%, terwijl de productie juist met 9% afnam."

"Bovenstaande cijfers geven al aan dat 2016 prijstechnisch een sterk jaar was voor aardbeien. Mooi onderdeel hiervan was dat vrijwel alle aangesloten telers hebben kunnen profiteren van goede prijzen op diverse momenten in het jaar.
Zo waren de prijzen van de vollegrondsaardbeien in de zomer, zeker ten opzichte van 2015, goed te noemen. De prijzen voor de aardbeien uit de kassen in het late najaar waren zelfs uitzonderlijk hoog. Dit was ook wel nodig om de lagere producties door de hoge temperaturen in september te kunnen compenseren. Enkel de resultaten van de vroege najaarsteelten onder glas, met name in de wat oudere onverwarmde kassen, waren slecht te noemen. Dit waren namelijk de teelten die het zwaarste te lijden hebben gehad onder de "hittegolf" in de eerste helft van september. Dit kostte veel productie en zorgde voor een vervroegd einde van deze teelten, waardoor zij ook niet meer konden profiteren van de goede prijzen later in het najaar."



"Het warme weer in september zorgde er ook bijna voor dat de 30 miljoen omzet niet gehaald zou worden. Begin december begonnen ook de producties van de laatste teelten namelijk wel erg hard terug te lopen. Een andere primeur bij CLTV Zundert bracht echter uitkomst: de belichte teelt. Deze teelt kwam juist op tijd in productie om mee te doen met de mooie Hoogstraten klokprijzen eind december. Uiteraard zijn dergelijke prijzen uitzonderingen, maar voor CLTV Zundert en haar telers staat na 20 jaar samenwerken nog steeds als een paal boven water dat de keuze voor samenwerking met Coöperatie Hoogstraten en haar klok de juiste is. De manier van samenwerken en de uitgesproken waardering over en weer dragen hier zeker aan bij."



"Wat 2017 gaat brengen, is lastig te voorspellen. Zo ziet CLTV Zundert een grote toename in vraag naar koelvolume voor aardbeienplanten. De extra vraag overschreed zelfs de capaciteitstoename door de bouw van een nieuwe koelcel. Aan de andere kant wordt er door sommige partijen gesproken over een beperkt aantal bloemtakken per plant, wat de productie weer zou kunnen beperken. Hoe het ook zij, de productie(pieken) op bepaalde momenten in het jaar gaat weer bepalend zijn voor de marktsituatie. Moeder natuur zal ook komend jaar hier weer haar allesbepalende rol in gaan spelen aangezien er niets zo lastig te voorspellen is als het weer. Maar dat maakt de zachtfruithandel ook weer zo mooi uiteraard."

Voor meer informatie:
Marcel Biemans
CLTV Zundert
T: +31 76 5972241
F: +31 76 5972053
www.cltvzundert.nl

Publicatiedatum: