Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Efficiënt monitoren met behulp van gridcharts

Bij kamerplantentelers en tomatentelers is monitoring al vrij goed ingeburgerd. maar in andere sectoren is dit vaak minder het geval. Om betrouwbare monitoringsresultaten te bekomen, is het vooreerst belangrijk om efficiënt te monitoren. Dit klinkt evident. maar toch is het belangrijk om hier even bij stilte staan. Dat doet Vlaamse instituut PCG.



Monitoringsresultaten als leidraad voor een goede gewasbescherming
Om efficiënt te monitoren, is het belangrijk om de juiste methode te gebruiken voor elke plaag of teeltsysteem. Verschillende hulpmiddelen kunnen worden gebruikt voor het monitoren van vliegende insecten (vangplaten, vanglampen, feromoonval­len, ...). Voor niet vliegende insecten is het aangeraden om regelmatig door de teelt te lopen en verschillende planten te bekijken, bij voorkeur met een loepje van l5x. Figuur l toont hoe u de plant van boven naar beneden kunt bekijken en welke plagen u waar op de plant kunt aantreffen. Ook is het interessant om op regelmatige tijdstippen stalen van de teelt te nemen (takken, bloemen, bladeren of een volledige plant). Deze stalen kunnen vervolgens met een microscoop bekeken worden of gaan eerst in een Berlese-trechter of filtersysteem waarmee de plagen en nuttigen eerst geïsoleerd worden in een potje gevuld met alcoholen nadien vlot geïdentificeerd en geteld kunnen worden onder microscoop.

Lees het hele artikel hier.

Publicatiedatum: