Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sla uit hydroteelt: verwachtingen overtroffen

Migros Aare (Zwitserland) neemt sinds afgelopen april eikenbladsla en tricoloresla af van de kas van 'Forster Salatgarten' in Oftringen. Van deze twee slasoorten werden er reeds zo'n 800.000 bij Migros Aare verkocht. Omdat de productie het hele jaar door gaat, kon de import van eikenbladsla al met zo'n 13 procent gereduceerd worden. Tot eind maart 2017 wordt er op deze manier 46 ton CO2 bespaart.


Foto: Migros

De hydrokas in Oftringen werd ontworpen en gebouwd door Patrick Forster, bedrijfsleider van het bedrijf Trachsel in Pfaffnau. Migros Aare heeft zich van de voordelen laten overtuigen en ondersteunde het project door zich als grootafnemer te verplichten om in totaal zo'n twee miljoen kroppen sla per jaar af te nemen.

Omdat de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond in Zwitserland afneemt, heeft de teelt in hydrokassen een veelbelovende toekomst: voor dezelfde hoeveelheid sla is bij deze teeltwijze acht keer minder oppervlakte en 70 procent minder water nodig. Deze cijfers werden door Trachsel na de eerste maanden bevestigd. Bovendien kon men tot nu toe 90 procent minder gewasbeschermingsmiddelen en 50 procent minder bemestingsmiddelen inzetten dan bij traditionele teelt.

Toegevoegde waarde blijft in de regio
Dankzij de hydrokas blijft de toegevoegde waarde van de slaproductie bovendien het hele jaar in de regio Aargau. De sla-import bij Migros Aare kon daardoor tot nu toe al met 13 procent of bijna 200.000 kroppen sla gereduceerd worden.

De kas is CO2-neutraal aangezien hij verwarmd kan worden met afvalwarmte van de nabijgelegen afvalverbrandingsinstallatie. Dankzij dit systeem wordt er in de periode december 2016 tot maart 2017 vergeleken bij een traditionele en met fossiele brandstoffen verwarmde kas zo'n 46 ton CO2 bespaard. Dat komt volgens berekeningen van de Zwitserse klimaatbeschermingsstichting 'myclimate' overeen met een autorit van zo'n 180.000 kilometer.
Publicatiedatum: