Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De rol van de vrouw in het familiebedrijf

Tholen - Eerste Kerstdag, aan het ontbijt. Waar gaat het over? De prijs van de tomaten, een storing in het substraatsysteem, grappen van de werkvloer of problemen van medewerkers. Alsof het bedrijf thuis wordt voortgezet. Marian Franken weet eigenlijk niet beter. Haar ouders hadden een zaak en ook haar man is zelfstandig ondernemer. Van jongs af aan heeft ze meegewerkt in de bedrijven. Toen haar zoon de zaak overnam, ontstond er ruimte om zelf te kiezen. Nu coacht ze vrouwen die willen groeien in hun wijze van ondernemen binnen het familiebedrijf. Het programma ervoor ontwikkelde ze samen met Margot Peters, de coach die bij hun eigen bedrijfsoverdracht betrokken was. "Er is eigenlijk weinig aandacht voor wat vrouwen doen binnen het familiebedrijf", zien ze.


Marian Franken en Margot Peters, initiatiefnemers van Vrouw in het Familiebedrijf

Verschillende petten op
Wat doe jij eigenlijk binnen het bedrijf? Hoe is dat zo gekomen, en wat vind je ervan? Met dit soort vragen beginnen Marian Franken en Margot Peters meestal het gesprek. Als coach richten ze zich specifiek op vrouwen in familiebedrijven. Dit soort eenvoudige vragen, blijken vaak ingewikkelde antwoorden te kennen. "Het is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt", vertelt Marian. Ze weet waar ze het over heeft. Zelf was ze dochter van, vrouw van en moeder van een ondernemer. Haar man stond jarenlang aan het hoofd van MJ Tech, bekend van de vernevelingsinstallaties in de tuinbouw. Tegelijkertijd was ze zelf altijd medewerker van het familiebedrijf. Vorig jaar nam ze na dertig jaar afscheid en ging ze aan de slag als zelfstandig ondernemer, als coach. Want, weten ze en zien ze om zich heen – het is niet altijd makkelijk voor vrouwen in familiebedrijven. "Vaak rol je als vrouw of dochter van een ondernemer gewoon in de zaak. Er is genoeg werk te doen dus ga je aan de slag. Je wordt er razendsnel in opgeslokt en staat eigenlijk niet stil bij wat er gebeurt. Daar is gewoon geen tijd voor."
 
En er speelt meer. De verdeling tussen bedrijf en gezin, bijvoorbeeld. "Als je een familiebedrijf hebt, gaat het thuis nou eenmaal ook heel vaak over de zaak. Logisch, want dat is de passie, daar wordt het geld mee verdiend. Maar je wil ook aandacht geven aan de kinderen die niet in het bedrijf werken. En als er gedoe op de zaak is, wil je niet dat het hele huis er bol van staat." Marian en Margot zien dat vrouwen in die verdeling een belangrijke rol spelen – maar dat maakt het niet altijd makkelijk. "Je moet de balans zoeken. En daarin schuiven veel vrouwen zichzelf als eerste aan de kant."


Workshops
Met het coachingswerk willen Marian en Margot hier aandacht voor brengen. Met workshops (een middag of 4 middagen) helpen ze vrouwen bewust te worden van hun rol in het bedrijf. En – voordat er paniekreacties ontstaan - dat hoeft echt niet te betekenen dat ze uit het familiebedrijf stappen en voor zichzelf beginnen. "Zeker niet. Dat zeggen we absoluut niet. Ze denken juist dat vrouwen, moeders, een heel belangrijk onderdeel zijn van het familiebedrijf. Ze houden de boel bij elkaar. Maar vaak zijn er ook een aantal dingen waar wel over nagedacht en gesproken mag worden. In familiebedrijven gebeuren heel veel zaken omdat het nou eenmaal zo gaat", aldus Margot. "Zeker als je trouwt met een ondernemer, in een andere familie terecht komt, kunnen daar normen en waarden heersen waarin je je niet herkent. Daar heb je dan wel je eigen weg in de vinden".



Je weet dat je man tuinder is als ze bij de voetbalclub denken dat je alleenstaande ouder bent omdat je altijd alleen langs de lijn staat op zaterdagochtend. Geldt ook voor camping, pretpark en ouderavonden. Bron: Lisette Schrijft - Je weet dat je een tuindersvrouw bent als.

Eigen eiland
In de workshops Vrouw in het Familiebedrijf merken ze dat herkenning alleen al heel veel doet. "Tuindersvrouwen zitten eigenlijk op hun eigen eiland. Als ze elkaar tegenkomen, gaat het over het goede weer en over de prijzen. Maar niet over wat er gebeurt thuis. Dat is logisch, maar ook lastig. De herkenning kan al veel betekenen", vertelt Marian. "Weten dat je niet de enige bent bij wie dit soort zaken spelen." Toch zijn de workshops ook geen gezellig theekransje. "We gaan wel flink aan de bak. Met oefeningen ontdek je wat er speelt binnen een familie en of iemand zich daar goed bij voelt. Welke rollen iemand vervult, waar iemand het meeste voldoening uithaalt en hoe je daarin bewuste keuzes kunt maken." Want vaak, merkt Margot, zijn er eigenlijk geen grote veranderingen nodig. "Een stuk waardering, een stuk bewustwording kan al veel schelen. Maar om dat te realiseren, moet er wel eerst gepraat worden."

Marian benadrukt dat ze zeker geen spijt heeft van haar rol in het familiebedrijf en dat het nu juist erg leuk is om zich samen met Margot in te zetten om met hun kennis en ervaring andere vrouwen te ondersteunen die willen groeien in hun wijze van ondernemen binnen het familiebedrijf.

Voor meer informatie over het de workshops en inschrijvingen:
www.vrouwinhetfamiliebedrijf.nl