Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
project dynamische inzet gietwaterbassin opgeschaald

Delflandse telers kunnen polder drooghouden

Tholen - Telers in Delfland kunnen helpen wateroverlast in de regio te voorkomen door ruimte in hun gietwaterbassin beschikbaar te stellen. Na een vijf jaar durende pilot, wordt het project Dynamische Inzet Gietwaterbassins breed opengesteld.

Het gaat om een piekopslag bij hevige regenval. Als er een flinke bui aan dreigt te komen, geeft het Hoogheemraadschap Delfland een seintje aan de deelnemers en kunnen telers ruimte vrijmaken in hun bassin om een deel van de regen op te vangen. Zo komt er minder regen in de sloot en is de kans op wateroverlast kleiner. De pilot is vijf jaar geleden gestart bij Lans Tomaten in Maasdijk en inmiddels werken 8 teeltbedrijven ook echt met het systeem. "Daardoor hebben we de laatste jaren veel ervaring opgedaan", vertelt Hugo Vreugdenhil die vanuit het Hoogheemraadschap Delfland bij het project betrokken is. "Nu kunnen we over op het reguliere werk."



Het Hoogheemraadschap heeft als doel over 20 jaar 80% van de gietwaterbassins aan te sluiten op het netwerk. "Het vervangen van het bassinfolie is een goed moment om aan te haken - dan kun je eenvoudig een nieuwe leiding installeren. De vervangingscyclus van een folie is 15-20 jaar", verklaart Hugo. Hij merkt dat er flink wat interesse is om mee te doen aan het project. "Of in ieder geval om een verkennend gesprek te voeren. Soms zie je dat er kosten nodig zijn om de systemen geschikt te maken, dat kan een drempel zijn. Telers kunnen meedoen als het water dat wordt afgelaten uit het bassin of de silo 100% schoon is, dus dat er geen condenswater bij zit, en als de technische infrastructuur geschikt is voor het uitwisselen van gegevens via internet. Dat zijn zaken die op het bedrijf op orde moeten zijn. De extra voorzieningen die verder nodig zijn, zoals de aflaatleiding en klep, worden vanuit het project vergoed."

Waarom zou je meedoen?
"Tuinbouwbedrijven sluiten zich aan omdat ze zelf ook het risico op wateroverlast willen verlagen", vertelt Hugo. "Het verhoogt de vitaliteit van de tuinbouwsector: als er extra oppervlakte nodig is voor het opvangen van regenwater, gaat dat vaak ten koste van tuinbouwgrond. Dat is een belangrijke reden om deel te nemen." Een andere motivatie is de inzicht in de waterstromen door het jaar heen. "Eén van de aangesloten bedrijven geeft aan dat ze de machine voor omgekeerde osmose minder vaak hoeven te draaien dankzij dit inzicht. Dat was niet de insteek en ik durf niet te zeggen of het voor elke tuinder zo is, maar een stukje economisch gewin kan er ook inzitten."

Tuinbouwsympathie
En dan is er nog de sympathie voor de tuinbouw. "Een van de deelnemers, Ronald Scholtes, wilde aan de inwoners ook laten zien dat hij meedoet. Hij zit tegen de bebouwde kom van Kwintsheul aan. Daarom hebben we met hem een projectbord neergezet met informatie over het project en het drooghouden van de polder. Zo weet de omgeving ook dat hij maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dit soort projectborden, of andere promotiemogelijkheden, bieden we ook aan andere deelnemers aan."

Interesse om mee te doen aan het gietwaterbassinproject? Mail naar gietwaterbassins@hhdelfland.nl voor meer informatie.