De markt voor champignons neemt toe. Een van de redenen hiervoor is omdat consumenten meer op de hoogte zijn van de gezondheidsvoordelen van champignons. Champignons bevatten belangrijke bestanddelen voor een gezond eetpatroon. Recent onderzoek wees uit dat de consumptie van champignons de kans op borstkanker of prostaatkanker verlaagt. De kennis van deze gezondheidsvoordelen heeft geleid tot een toename in vraag op de markt.
De wereldwijde champignonsector is verdeeld in een aantal veel voorkomende soorten zoals reishi of lingzhi, oesterzwammen, shiitake en witte champignons. Elke soort heeft in specifieke regio's van de wereld een grotere aanwezigheid. Wegens de grote vraag zijn ze echter allemaal prominent aanwezig in de grotere economieën van de wereld.
De grootste markt voor champignons bevindt zich in het Verre Oosten, met name door de extreem hoge vraag naar champignons in Japan, China en zelfs India. Tegelijkertijd zijn Noord-Amerika en Europa belangrijke markten voor de omzet van exotische champignons, die zowel via lokale teelt als import op de markt worden gezet. De productie van shiitake is bijvoorbeeld in de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen in Noord-Amerika en Europa als een direct gevolg van de toename in vraag naar deze champignonsoort.