Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
resistentieontwikkeling

"Gezondheidsraad: "Zorgvuldiger gebruik van desinfectantia nodig"

Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de bewindspersonen van VWS en IenM. De middelen leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van infecties (en dus ziekte) bij mensen en dieren. Gebruik leidt echter tot resistentie, waarbij ook resistentie tegen antibiotica kan ontstaan. Daarom is beleid nodig dat een zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen stimuleert.

Desinfecterende middelen worden veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie, maar ook in de gezondheidszorg, dierhouderij en waterzuivering. "Toepassing is onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen. Maar er zijn ook toepassingen waarvan de noodzaak niet is aangetoond, zoals dagelijks wassen van intensivecare patiƫnten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen", vindt de Gezondheidsraad. "Ook in het huishouden worden steeds meer desinfecterende middelen gebruikt, bijvoorbeeld in kleding, handzeep, tandpasta en mondwater. Voor de gezondheid is dat meestal helemaal niet nodig. Ook kunnen de middelen bacteriƫn doden die juist van belang zijn voor de gezondheid. Alleen bij medische indicaties kan desinfectie thuis zinvol zijn, dat zal in de regel om tijdelijke situaties gaan (verpleging ernstig zieke, mondinfectie)."

Gebruik van desinfectantia leidt onvermijdelijk tot resistentieontwikkeling.

Behalve tegen de middelen zelf kan ook resistentie ontstaan tegen antibiotica. Hierdoor kan het gebeuren dat deze middelen minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Hoe vaak resistentie tegen desinfecterende middelen voorkomt en welke bijdrage deze levert aan resistentie tegen antibiotica is niet bekend. Bij infectie uitbraken wordt vaak niet onderzocht in hoeverre resistentie tegen desinfectantia een rol speelt. Verder worden het gebruik van desinfecterende middelen en de resistentieontwikkeling niet bijgehouden. De raad adviseert dit wel te gaan doen, net zoals nu al met antibiotica gebeurt.

Hoewel niet duidelijk is hoe groot het probleem van resistentieontwikkeling precies is, ziet de raad wel aanleiding om zorgvuldigheid te bepleiten. Gebruik van de middelen zou beperkt moeten worden tot situaties waarin ze bewezen meerwaarde hebben. Dit kan bijvoorbeeld door minder producten toe te laten op de markt voor consumenten. Verder beveelt de raad aan professionele gebruikers bij te scholen over een zorgvuldig gebruik en ook consumenten voor te lichten over een verstandige inzet van de middelen.

Publicatiedatum: