Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw tomatenras in Costa Rica

Aan de Universiteit van Costa Rica (UCR) is een nieuw, hybride tomatenras ontwikkeld met de naam Prodigio. Het duurde meer dan twaalf jaar om het groot formaat fruit te ontwikkelen dat momenteel aan planten hangt die wel 3 meter kunnen worden.

Tomaten zijn het meest populaire voedingsproduct in Costa Rica, net als in vele andere landen. We eten ze vooral in salades maar ook in sandwiches en groentemaaltijden. Maar, zoals alle landbouwproducten, zijn ze afhankelijk van vraag en aanbod – wat de prijs bepaalt – en aan de grillen van de natuur inclusief het weer en bacteriën in de grond of lucht. Tomaten zijn nogal delicaat.

De meeste tomaten die er op de markt zijn worden uit geïmporteerde zaden gekweekt en elk jaar moeten er nieuwe zaden worden besteld. De planten en vruchten hebben te lijden van een bacteriële ziekte, Ralstonia Solanacearum, voorkomend in de grond en in water. De ziekte veroorzaakt kortere groeiperiodes en resulteert jaarlijks in tonnen weggegooide tomaten.

Prodigio blijft langer gezond en kan een jaar lang geoogst worden met dus een gelijkmatigere verdeling voor consumenten en hogere inkomsten voor telers. Het nieuwe ras genereert oogsten die dubbel zo groot zijn als van reguliere rassen. Telers in Costa Rica zijn erg blij met het vooruitzicht hun oogst jaarlijks te kunnen vergroten zonder uitbreiding van de teeltruimte.
Publicatiedatum: