Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Van Dam: "Geen GMO-subsidie? Spijtig"

Tholen - Staatssecretaris Van Dam noemt het "spijtig" dat producentenorganisaties hun operationele programma's voor 2017 niet hebben ingediend. Coforta, Van Nature en Veiling Zaltbommel kunnen hierdoor volgend jaar geen gebruik maken van GMO-subsidie.

Nationale strategie
Dit jaar zijn de GMO-regels ingrijpend veranderd. Telersverenigingen van wie het meerjarenplan afliep, moesten met hun nieuwe meerjarenplan voldoen aan de nieuwe Nationale Strategie. Van de vier verenigingen, diende alleen Nautilus Organic een nieuw meerjarenplan in. Veiling Zaltbommel, Van Nature en Coforta hebben geen nieuw plan ingediend. Ze vonden dat de regels te laat bekend gemaakt zijn en dat de regels te onduidelijk waren. Door geen GMO-subsidie aan te vragen, wilde ze het risico dat de subsidie later terugbetaald zou moeten worden, voorkomen.

In 2015 ontving Nederland nog 44 miljoen euro GMO-subsidie van de Europese Unie. Volgend jaar zal dit minder zijn, verwacht Van Dam ook. "Ik ben het met u eens dat het spijtig is dat niet meer producentenorganisaties operationele programma's voor 2017 hebben ingediend", schrijft hij in antwoord op Kamervragen die gesteld zijn na berichtgeving hierover.

Te laat?
De telersverenigingen stelden dat de regels te laat bekend gemaakt werden. "De inhoudelijk te volgen koers stond in april al vast", reageert Van Dam. "Daarna is intensief overlegd met de sector over de onderliggende regeling. Deze is op 11 juli gepubliceerd, maar voorafgaand aan publicatie in de Staatscourant op 1 juli met de sector gedeeld. De wijzigingsregeling die later volgde, bevatte geen substantiƫle wijzigingen." Volgens Van Dam was aanscherping van de regels noodzakelijk. "Om forse terugbetalingen aan Brussel te voorkomen, zoals in het verleden naar aanleiding van auditbevindingen het geval is geweest."