Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sectorresultaat land- en tuinbouw stijgt

In 2016 is de ruilvoet van de agrarische sector fors verbeterd: de prijzen van aangekochte goederen en diensten daalden aanmerkelijk sterker dan de opbrengstenprijzen. De productiviteit vertoonde voor het tweede jaar op rij een lichte achteruitgang. Door deze ontwikkelingen stijgt de bruto toegevoegde waarde van de totale agrarische sector met zo'n 3,5% tot ongeveer 10,2 miljard euro in 2016. Het resterende inkomen van de agrarische sector stijgt ten opzichte van 2015 met ruim 300 miljoen euro tot ongeveer 3,2 miljard euro.



Totale productiewaarde vrijwel gelijk, maar verschillen per sector
De productiewaarde voor de tuinbouw, die in 2014 nog onder de 10 miljard euro terecht was gekomen en zich in 2015 herstelde tot boven het niveau van 2013, blijft in 2016 nagenoeg gelijk. De sierteeltsector heeft gemiddeld hogere prijzen gerealiseerd bij een nagenoeg gelijk blijvend aanbod. Voor verse groenten steeg de productiewaarde in 2015 nog met bijna 500 miljoen euro als gevolg van fors hogere prijzen. Voor 2016 zijn een lager aanbod (-3,5%) en lagere prijzen (-7,5%) geraamd. De afzet van fruit komt in 2016 met 1,0% hoger uit. Ook werden er, net als in 2015, dit jaar weer iets hogere prijzen (+2,0%) gerealiseerd.



Inkomen totale land- en tuinbouw stijgt
De bruto toegevoegde waarde van de totale agrarische sector is in 2016 met zo'n 3,5% gestegen tot ongeveer 10,2 miljard euro. Ook het resterende inkomen van de agrarische sector steeg ten opzichte van 2015, en wel met ruim 300 miljoen euro tot ongeveer 3,2 miljard euro. In 2016 is de ruilvoet van de agrarische sector fors verbeterd: de gemiddelde prijs voor de totale intermediaire kosten daalde aanmerkelijk sterker dan de gemiddelde prijs van de opbrengsten.De productiviteit vertoonde voor het tweede jaar op rij een lichte achteruitgang.

Het resterend inkomen van de land- en tuinbouw wordt bepaald door de bruto toegevoegde waarde te verminderen met afschrijvingen, betaalde factorkosten (loon, rente, pacht) en het saldo van niet-productgebonden subsidies en heffingen. Het resterend inkomen in 2016 is becijferd op 3,2 miljard euro, wat ruim 11% hoger is dan in 2015.

De afschrijvingen in de agrarische sector zijn in 2016 nagenoeg gelijk gebleven. Iets hogere prijzen en een iets lager volume liggen hieraan ten grondslag.



Voor de nieuwe bedrijfstoeslagregeling, die in 2015 is ingevoerd, krijgt iedere deelnemer nieuwe betalingsrechten en vervallen de huidige toeslagrechten. Het aantal betalingsrechten wordt bepaald op basis van de oppervlakte grond die bij de Gecombineerde Data Inwinning (GDI) 2015 wordt opgegeven. De jaarlijkse uitbetaling zal gekoppeld zijn aan het hebben van een geldige KvK-inschrijving. Omdat er in 2015 minder betalingsrechten zijn toegekend dan verwacht, is de waarde van de betalingsrechten met terugwerkende kracht per 15 mei 2016 met 1,874% verhoogd. Omdat de betalingsrechten ook worden gekenmerkt door een jaarlijkse afname, zijn ze in de raming constant verondersteld. De niet-productgebonden heffingen komen in 2015 hoger uit, vooral door stijgende waterschapslasten.

De betaalde factorkosten worden in 2016 gekenmerkt door hogere loonkosten en lagere uitgaven voor pacht en rente. Het aantal betaalde arbeidskrachten in de agrarische sector is in 2016 iets toegenomen. De uurlonen namen met ongeveer 1,5% toe, maar door ruim 2% hogere werkgeverslasten en sociale premies namen de totale loonkosten met bijna 2,5% toe. Door de verdere daling van het rentepercentage daalde het bedrag aan betaalde rente net als vorig jaar met ongeveer 10%, terwijl ook de ontvangen rente fors daalt.

De pachtprijs voor alle pachtvormen samen is gestegen van 567 euro in 2008 tot 737 euro per ha in 2015, een gemiddelde stijging van 3,8% per jaar. De prijs voor pacht met prijsbeheersing nam jaarlijks toe met gemiddeld 4,2%; pacht zonder prijsbeheersing 3,0%.

Voor alle pachtvormen samen wordt voor 2016 uitgegaan van een stijging van de prijs met 10% terwijl het volume zo'n 3% lager is geraamd.

Voor meer informatie:
www.agrimatie.nl
Publicatiedatum: