Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wetenschappers van de University of Western Australia

"LED groeilicht kan bloei behoorlijk versnellen"

Een snellere bloei kan leiden tot aanzienlijke besparingen en grotere winsten voor plantenveredelaars. Diverse factoren kunnen invloed hebben op de bloeisnelheid, waarbij de kwaliteit van het lichtspectrum waarschijnlijk de belangrijkste is. Het is bekend dat de verhouding rood:verrood (R:FR) van de lichtbron, hetzij zonlicht of een lamp, de bloei bij planten activeert.



Een groep wetenschappers van de University of Western Australia (Het Centrum voor Plantveredeling en Genetica) hebben het verband bestudeerd tussen de lichtkwaliteit en het begin van de bloei bij vroege en late bloei genotypes van 5 rassen: erwten, kikkererwten, tuinbonen, linzen en lupine. De vijf rassen werden behandeld met LED-verlichting, metaalhalogenie licht en natuurlijk licht, waarbij andere omstandigheden zoals temperatuur werden gecontroleerd en identiek werden gehouden.

In alle gevallen was er een positieve bloeireactie op een verminderde rood:verroodverhouding (R:FR): Meer verrood ten opzichte van rood licht stimuleert de bloem- en zaadproductie van de plant. Beneden 3,5 R:FR werd ook de bloeitijd geaffecteerd. Dit was het meest duidelijk bij late bloei genotypen, waarbij de bloeireactie met 14-21 dagen kon worden verbeterd met de juiste R:FR-verhouding en de totale verrode straling.

De in het experiment gebruikte LED groeilichten waren van Valoya in Finland van het spectrum AP67 dat is geoptimaliseerd voor een sterke vegetatieve groei en de vroege bloei van verschillende rassen.

Bron: 'Time to flowering of temperate pulses in vivo and generation turnover in vivo–in vitro of narrow-leaf lupin accelerated by low red to far-red ratio and high intensity in the far-red region', gepubliceerd in Plant Cell Tiss Organ Cult in september 2016. Auteurs: Croser, J.S., Pazos-Navarro, M., Bennett, R.G., Tschirren, S., Edwards, K., Erskine, W., Creasy, R. en Ribalta F.M.

Klik hier voor het hele artikel

Voor meer informatie:
Valoya Oy, Finland
Tel: +358 10 2350300
sales@valoya.com
www.valoya.com
Publicatiedatum: