Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Malling Centenary versus Elsanta

Malling Centenary aardbeien hebben hun ingang gevonden bij een bredere groep telers in slechts een paar jaar. Zowel klanten, retailers als telers tevreden stellen, is een moeilijke taak, maar het veredelingsteam van aardbeien bij NIAB EMR zegt geslaagd te zijn op het gebied van kwaliteit en opbrengst ten opzichte van Elsanta.



Geselecteerd in 2006 en bekend onder EM1764 kreeg het de naam Malling Centenary. Het is de bedoelinge dat het de rol als primaire juni-drager zal overnemen van de rassen Elsanta en Sonata. De brix en houdbaarheidsscores zijn vergelijkbaar met Elsanta maar sommige telers beweren dat aardbeien van Malling Centenary hun glans langer lijken te behouden. De kwaliteitskenmerken zijn indrukwekkend, maar het is voornamelijk de vruchtgrootte en de opbrengst aan klasse 1 vruchten die het echt onderscheidt. Over alle onderzoeken bij NIAB EMR toonden Malling Centenary een goede vruchtgrootte (gemiddeld 76% groot) en gemiddeld 93% klasse 1.

Verminderen van oogstkosten
Van alle eigenschappen is het verminderen van oogstkosten wat maakt dat het telen van Malling Centenary zo aantrekkelijk is voor telers. Arbeidsdeskundige en commercieel beheerder Chris Rose: "Malling Centenary blijkt enorm populair omdat op een moment dat de industrie kampt met de arbeidskosten en -beschikbaarheid, het 20% tot 25% sneller plukt dan andere juni dragers zoals Elsanta en Sonata. "Chris is van mening dat zowel de vruchtgrootte als het gewicht hieraan bijdragen. De totale opbrengsten zijn vergelijkbaar met Elsanta maar de totale% Klasse 1 is veel hoger".



Kas teler Peter Overvoorde bij Premier Plants teelt voor zijn belangrijkste klant van M & S, die van grote vruchten houdt, Malling Centenary. Peter vindt dat het ras over het hele jaar goede vruchten levert. "Het is succesvol op alle fronten: het ziet er fantastisch uit, glanzend uiterlijk, houdbaarheid, stevige vruchten die nooit hol zijn en de prachtige smaak die het hele jaar door gehandhaafd blijft, zo blijkt uit wekelijkse proeverijen van de klant". Peter heeft geconstateerd dat de hele oogst van Malling Centenary kan worden afgezet voor premium prijzen. De resultaten tot nu toe Peter hebben aangemoedigd om te besluiten dat voor 2017 de gehele 10 acres van zijn glasproductie met Malling Centenary zullen worden geplant.

Chris Batchelor van kwekerij Wallings teelt aardbeien op 3 hectare onder glas. Wallings was één van de eerste kwekerijen die Malling Centenary teelde daar de kwekerij leverancier is van Sainsbury's, die de eerste twee jaar na de lancering een exclusief contract had op het ras. Chris is nog steeds een beetje voorzichtig met zijn enthousiasme voor het ras. Hij geeft toe dat dit deels te wijten is aan problemen bij het verkrijgen van voldoende plantmateriaal. "Voor de vruchtkwaliteit en consistentie stijgt het boven alle andere junidragers uit", zegt Chris. "Malling Centenary loopt voor op Elsanta en Sonata qua brixniveau, vorm en eetbaarheid en het heeft bovendien een mooie, vroege textuur en een natuurlijke goede grootte. Een nadeel is dat Malling Centenary vatbaarder is voor meeldauw dan Sonata. Er is meer aandacht nodig voor details om de schimmel onder controle te houden."
De plukkers hebben echter een voorkeur voor Sonata. Het plukken van Malling Centenary vergt een moeilijke actie, die pijnlijke vingers veroorzaakt. Op de kwekerij wordt Sonata elke dag geplukt en Malling Centenary slechts eens in de twee dagen.
Publicatiedatum: