Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ter Laak Orchids bouwt 50.000 m2 DaglichtKas

De gebroeders Eduard en Richard ter Laak gaan hun phalaenopsiskwekerij uitbreiden. Op de reeds in bezit zijnde grond aan de Middenzwet 23 wordt hun bedrijf met 50.000 m2 DaglichtKas uitgebreid. In 2013 is al 4.000 m2 van dit type kas gebouwd voor de Young Plants afdeling. Nu in 2016 kiest Ter Laak Orchids wederom voor een DaglichtKas. De afgelopen jaren zijn goede ervaringen opgedaan met de DaglichtKas door gerealiseerde energiebesparingen en verbeterde plantkwaliteit. Technokas, bouwer van de bestaande locatie, en hun zusterbedrijf Bode Project- en Ingenieursbureau zijn de bedenkers van de DaglichtKas en gaan dit project realiseren. De bouw start medio februari 2017 en 2018 wordt de kas opgeleverd.

Volgende stap
Is deze stap van nieuwbouw wel verantwoord, ook gezien de vestiging in Guatemala die recent is opgeleverd? Richard ter Laak: "Groei is geen doel op zich bij Ter Laak Orchids, maar deze stap past goed in onze ambitie en strategie op weg naar een duurzame glastuinbouw en een optimale klantbediening. We willen de klant blijven verrassen. De DaglichtKas maakt het mogelijk om verdere energiebesparing te realiseren en de investering in de vernieuwende vooruitstrevende automatisering geeft ons mogelijkheden om klanten meer dan tevreden te stellen".


Richard ter Laak vertelt over de sinds 2013 in gebruik zijnde Daglichtkas. De video is een jaar of twee oud, maar voor een beter begrip van het concept de moeite waard.

DaglichtKas
De bestaande locatie van Ter Laak Orchids is al uitgerust met installaties en technieken om te komen tot een optimaal energieverbruik. Met de in 2014 in gebruik genomen DaglichtKas is dit nog verder geoptimaliseerd. De eerste jaren is ruim 50% energiebesparing gerealiseerd op het warmteverbruik en ook nog 30% bespaard op het elektraverbruik voor de belichting. Daarbij is verder ook de plantkwaliteit verbeterd.

De DaglichtKas is volledig uitgevoerd met dubbel glas. Er wordt geen energieschermdoek aangelegd, terwijl de energiebesparing juist hoger is. Het kasdek heeft een daglichtinstallatie, die bestaat uit lenzen (in het dubbele glas) en beweegbare collectoren. De installatie werkt als een scherminstallatie: al het directe zonlicht wordt door de lenzen op een lijn geconcentreerd en opgevangen door de beweegbare collectoren. Bij een moment van te veel licht wordt dat directe licht weggevangen en blijft diffuus licht over. Een scherminstallatie kan niet sneller werken. Deze kas heeft dus geen buitenscherminstallatie meer nodig. Het geconcentreerde zonlicht warmt de collectoren op en verzamelt energie uit de kas. Die energie wordt in de installaties (bronnen, warmtepomp, buffersystemen) opgeslagen en hergebruikt. Het resultaat is een kas die per saldo weinig tot geen energie verbruikt en een optimaal kasklimaat creëert door constant perfect licht bij de plant.

Samenwerking
De laatste tijd is samen met Technokas en Bode Project- en Ingenieursbureau veel tijd gestoken in doorontwikkeling van dit type kas, maar ook financiële haalbaarheid. Mede door financiële ondersteuning door de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken kan dit project worden gerealiseerd. De bouwbegeleiding is net als vorige bouwfases in handen van AAB uit Naaldwijk. Verder is Bosman Van Zaal uit Aalsmeer wederom de partner voor Ter Laak Orchids voor de interne logistiek.

Voor meer informatie:
Ter Laak Orchids
Middenzwet 23
2291 HM Wateringen
T +31 174 870 110
F +31 174 870 111
info@orchidee.nl
www.orchidee.nl

Technokas
Leehove 33
2678 MA De Lier
Tel (0174) 24 05 45
Fax (0174) 24 82 91
info@technokas.nl
www.technokas.nl
Publicatiedatum: