Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse telers vangen water op

De Franse telers van SARL du Hun kweken in Taulé op 9 hectare trostomaten. Sinds de uitbreiding in 2014 werken ze met een regenwateropvang van 50.000 m3.

Het gebruik van regenwater in de teelt verhoogt de weerstand van de gewassen omdat regenwater een onafhankelijke, betrouwbare waterbron van goede kwaliteit vormt. In het verleden had de kwekerij problemen met het gebruik van grondwater van slechtere kwaliteit (hoge ijzer- en natriumgehaltes). Bovendien hoeft SARL du Hun niet meer te voldoen aan de regels voor het gebruik van grondwater. Kortgeleden zijn er drijvende pompen geïnstalleerd om water uit het reservoir te halen. Dit was nodig omdat de pompen onderin verstopten.



Het water uit het reservoir wordt in het hoofdbemestingssysteem behandeld met E.C. 4 dS m-1  De bemestingsoplossing wordt in (4) subsystemen bij elke kas verder verdund om de beoogde EC te bereiken. Dankzij de subsystemen is er minder opslagcapaciteit nodig om de gewenste voedingsoplossing te bereiken en kan de bemestingsinstallatie maximaal ingezet worden.

Het drainwater wordt gerecycled door het met vers regenwater en voedingsstoffen te mengen. Om hierna de voedingsoplossing aan te passen wordt de afvoer om de 3-4 weken gemeten. Irrigatie is geautomatiseerd waarbij de eerste dagelijkse actie klokgebonden is. Daarna wordt de irrigatie door een zonnemeter geregeld bij bepaalde lichtwaarden. Verder wordt ook het substraat (steenwol) vochtgehalte met een vochtmeter bijgehouden.

Vanaf het begin van het teeltseizoen wordt de afvoer gerecycled na desinfectie met chloordioxide. Deze methode wordt gebruikt om het implementatiegemak (lage investering vergeleken met UV of zandfilter) maar ze zijn er niet tevreden mee omdat het minder efficiënt is en veel bewaking vergt. De biofilm in waterleidingen is een groot probleem. Er zijn soms problemen met Agrobacterium rhizogenes ('crazy roots'). Er wordt dan ook naar alternatieve desinfectiesystemen gezocht. De hoge investeringskosten voor UV of biofiltratie zijn de belangrijkste drempel voor implementatie.

Bron: FERTINNOWA
Publicatiedatum: