Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Intradaymarkt biedt nieuwe kansen voor telers"

Kent u de frustratie? U bepaalt zo goed mogelijk uw APX positie. U schat het weer in, de stand van uw teelt en de onbalansprijzen. En toch zit u er nog regelmatig naast. Dat kost u geld en leidt af van uw belangrijkste doel: Een mooi product telen tegen de laagste kosten.

U vraagt zich af: Hoe speel ik beter in op veranderingen die zich dagelijks voordoen? Ik had juist veel elektra verkocht en nu schijnt de zon volop! Wat doe ik met mijn warmte?

Een goed werkende intradaymarkt lost dit op. Via de intradaymarkt koopt of verkoopt u elektriciteit na de APX. Begin volgend jaar gaat het nieuwe intradayplatform Energy Trading Platform Amsterdam (ETPA) live.



De ondernemers Pol van der Linden en Sander Dijkman starten ETPA op omdat zij producenten en afnemers een toegankelijke markt willen bieden voor intradayhandel. Ook Tennet ziet deze noodzaak en heeft een aandeel van 40% genomen in ETPA. Tennet ondersteunt ETPA in de hoop minder kosten te maken bij het handhaven van de balans op het moment van levering. U kunt via ETPA op kwartierniveau posities verhandelen. Dit kan een dag vooruit, tot het moment van levering.

De behoefte aan intradayhandel neemt toe
De groei van de opwek van duurzame energie leidde tot het opzetten van ETPA. Duurzame energieproducenten kunnen hun opwek moeilijk bijsturen. De zon kan ineens toch harder schijnen dan verwacht en de wind kan ineens aantrekken. Gevolg: Toenemende pieken en dalen in het aanbod.

Waarom zijn de ontwikkelingen op de intradaymarkt interessant voor u? U kunt uw positie op de intradaymarkt voor het moment van levering bijstellen en bent niet langer afhankelijk van de onbalansprijzen. U krijgt zo meer zekerheid over de opbrengsten of kosten van uw elektriciteit. Op dit moment loopt het verschil weg via de onbalans en moet u de prijs maar afwachten.

Eenvoudige toegang en ruime handelsmogelijkheden zijn nodig voor succes
ETPA is een kansrijk initiatief, omdat veel marktpartijen zich inmiddels aan ETPA verbinden. Voorwaarden voor succes zijn eenvoudige toegang tot de markt en voldoende handelsmogelijkheden. AgroEnergy werkt samen met ETPA en de handelsvloer van Eneco. Samen ontwikkelen ze een actieve markt met een eenvoudige toegang voor u. De intradaymarkt zal een groeimodel zijn: In het begin zijn de handelsmogelijkheden beperkt, maar door de gestage groei van duurzame energie zoals wind verbeteren de handelsmogelijkheden gestaag.

Ze onderzoeken drie vragen:
  • Hoe kunt u via AgroEnergy op ETPA handelen? Wat levert handelen via ETPA u op?
  • Kunnen we de tekorten en overschotten van Eneco op dezelfde manier verhandelen? Kunnen we handel van tuinders en Eneco combineren? Welk voordeel levert deze combinatie u op?
  • Intradayhandel ontstaat alleen wanneer u eenvoudig en geautomatiseerd toegang heeft tot de markt. Wat is nodig zodat u geautomatiseerd kunt handelen?
Voor meer informatie
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
E info@agro-energy.nl
Publicatiedatum: