Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse tomatentelers verliezen miljoenen door foutje overheid

Amerikaanse tomatentelers hebben miljoenen dollars verloren doordat de overheid foutief waarschuwde over besmette tomaten. Het Amerikaanse gerechtshof heeft nu besloten dat de overheid daar financieel niet voor aansprakelijk is.

Het gaat om waarschuwingen van de Amerikaanse voedselautoriteit FDA in 2008. Die waren zeer onnauwkeurig en zijn uiterst schadelijk gebleken. Bij de eerste waarschuwing, op 3 juni, documenteerde de FDA enkele tientallen gevallen van door voedsel overgedragen ziekten die ten onrechte werden toegeschreven aan het eten van tomaten. Tegen de tijd dat het agentschap zijn fout op 17 juli toegaf, erkende de FDA dat al meer dan 1.200 van dergelijke gevallen hadden plaatsgevonden. Tegen die tijd waren de Salmonella gevallen uitgegroeid tot de grootste, door voedsel overgedragen, uitbraak van voedselvergiftiging in de Verenigde Staten sinds 10 jaar.

Anthony Dimare, wiens familie bedrijf enorme verliezen leed, vertelde tegen het congres: "Verzendingen kwamen tot stilstand en tomaten werden achtergelaten in het veld, de pakhuizen en vrachtwagens doordat deze werden afgewezen door onze klanten."

Een groep van tomatentelers en handelaren, waaronder Dimare, daagde the FDA voor de rechter in 2013. Zij beweren, zoals een rechter schreef in een zaak van 2014, " dat de gehele of bijna gehele waarde aan bederf onderhevige tomaten werden vernietigd door het ineenstorten van de tomatenmarkt veroorzaakt door de uitgegeven waarschuwingen van de FDA."

Toch werden de schadeclaims van de tomatentelers en handelaren door de rechter afgewezen. De rechter oordeelde dat adviserende uitspraken (waarschuwingen), zelfs die met aanzienlijke financiƫle gevolgen voor de markt, niet genoeg zijn om een overname van vermogen in het kader van het vijfde amendement te bewerkstelligen."

Wat kan er wel gedaan worden?
De FDA- samen met het centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - moeten onderzoeken instellen en gezamenlijk werken aan preventieve en curatieve maatregelen tegen pathogenen van voedselinfecties.

Maar wanneer een instantie als de FDA de plank mis slaat zoals het hier duidelijk deed en deze actie direct verantwoordelijk is voor het verlies van honderden miljoenen dollars, dan moeten voedselproducenten een beroep kunnen doen op het agentschap. Als de rechtbanken dat weigeren te erkennen, dan moet het Congres ingrijpen en nieuwe wetten opstellen die het agentschap verantwoordelijk kunnen houden voor de verliezen die zij heeft veroorzaakt.

Lees meer op Reason.com
Publicatiedatum: