Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LLTB laat afvoercapaciteit watersysteem analyseren

Zuidoost-Nederland had in juni en juli van dit jaar te maken met extreme wateroverlast. Deze overlast heeft gezorgd voor een schade van honderden miljoenen aan land- en tuinbouwgewassen en gebouwen. Voor Waterschap Peel en Maasvallei was dit de aanleiding om het actieplan Code Oranje op te starten. Waterschap Roer en Overmaas kwam met het actieplan Op Stoom.

Leden van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) bestuderen op dit moment de inhoud van de actieplannen. In januari volgt een inhoudelijke reactie vanuit de LLTB. Oplossingsgericht om dit niet meer te laten voorkomen. Om deze reactie extra kracht bij te zetten, heeft de LLTB het bureau Kragten de opdracht gegeven de ontwerpnormen, randvoorwaarden en uitgangspunten van het waterbeheer te analyseren.

"Voor de LLTB zijn met name de factoren belangrijk die bepalend zijn voor de afvoer van overtollig water in natte periodes", zegt LLTB-bestuurslid en waterportefeuillehouder Jan Veltmans. "Het is belangrijk relevante factoren vast te stellen en te beoordelen, zoals grondwaterpeilen en afvoercapaciteiten. Wij gebruiken de uitkomsten van deze analyse in onze inhoudelijke reactie op de actieplannen Code Oranje en Op Stoom." Daarnaast ligt het feit dat de LLTB heeft meegewerkt aan beekherstelprojecten op belofte dat er geen achteruitgang zou zijn voor de waterafvoer ten grondslag aan deze analyse. Uitgangspunt van LLTB is dat een dergelijke ramp voor de sector niet nog eens mag plaatsvinden.

Worstcasescenario
Beide actieplannen omvatten een aantal concrete maatregelen. "Goed dat dit actieplan er nu ligt", aldus Veltmans. "De primaire taak van een watergang is dat het water opvangt en afvoert. Dat moet in de toekomst worden gegarandeerd." Kragten stelt een blauwdruk op van de relevante parameters voor watergangen met betrekking tot o.a. het landbouwkundig belang. Daarnaast wordt een set normen en uitgangspunten opgesteld, waaraan getoetst kan worden of een watergang een mogelijk risico vormt voor een bepaald landbouwgebied tijdens extreme weersituaties. Dit wordt vervolgens vertaald in een worstcasescenario met doorkijk naar de mogelijke gevolgen, risico's en oplossingen bij hoge belasting van het watersysteem.

Stedelijk gebied
De LLTB vindt het goed dat Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas het initiatief hebben genomen om maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering. "Provincie, gemeenten, landbouw, natuur- en milieuorganisaties moeten nauw samengewerkt om schade en overlast door extreme neerslag, droogte en of hitte te voorkomen", aldus Veltmans. "Het is een grote maatschappelijke uitdaging. Niemand kan dit alleen. We zijn als land- en tuinbouwsector echter niet alléén verantwoordelijk om het water vanuit het stedelijk gebied op te vangen. Met name de steden en dorpen hebben hier nog behoorlijke uitdagingen."

Bron: LLTB
Publicatiedatum: