Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel Pothof, Goldfish ICT

Wordt de teler IT-er?

Demografische veranderingen, economische machtsverschuivingen en technologische ontwikkelingen. Het zijn mondiale megatrends die enorme impact hebben op voedselproductie en –consumptie. Wereldwijd èn in Nederland. Onlangs verschenen er twee rapporten over de toekomst van de agrofood sector.

door Marcel Pothof

Accountants- en adviesbureau PwC beschrijft de wereldwijde voedsel(on)zekerheid in de toekomst. En ABN Amro schetst hoe Nederlandse boeren beter kunnen profiteren van de mogelijkheden van Smart Farming. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De impact van mondiale trends
De wereldbevolking groeit, daar kunnen we niet omheen. En dus moet er genoeg voedsel geproduceerd worden om iedereen in de toekomst te kunnen voeden. Maar alsof dat nog niet uitdagend genoeg is, hebben we tegelijkertijd te maken met klimaatveranderingen en schaarste van grondstoffen.

Bovendien zien we dat de voedselconsumptie wereldwijd verschuift. Waar in Westerse landen de vraag naar duurzame en lokale voeding toeneemt, zien we in andere delen van de wereld – met name het drukbevolkte China en India – juist een verschuiving naar een traditioneel Westers dieet met veel graan, vlees, melk, en fast food.

Het gevolg is dat er grote onzekerheden bestaan over de invloed van klimaatverandering en consumentengedrag op de wereldwijde voedselproductie. Waar echter geen enkele twijfel over bestaat is dat de productie van voedsel in de toekomst omhoog moet.

Dus wat moet er gebeuren?
PwC beschrijft in het rapport dat er dringend behoefte is aan structureel verbeterde opbrengst van oogsten, verbeterde productiviteit en grotere duurzaamheid in produceren. Oftewel: de efficiëntie in de hele foodagro moet vergroot worden.

Dat kan onder andere door technologische innovatie en techniek te omarmen. Een grote uitdaging is echter in dat een aantal Westerse landen de efficiency al heel hoog is, terwijl in de landen waar het ertoe doet deze te laag is. De potentie is daar vele malen hoger maar door politiek klimaat, oorlogen, gebrek aan scholing, zeer beperkte samenwerking en klimatologische veranderingen komt efficiënte voedselproductie zeer moeilijk van de grond.

Dus wordt er hard gewerkt aan technieken die een nieuwe Groene Revolutie kunnen realiseren. Een paar genoemde voorbeelden zijn smart breeding, genoom editing, genetic modification en smart farming.

Technologie bij de boer
Smart farming wordt ook in Nederland toegepast. Toch staat in het rapport van ABM Amro dat hoewel de landbouw grootgebruiker wordt van technologie, Nederlandse boeren onvoldoende aandacht besteden aan de vraag hoe technologie hun positie kan versterken. Hierdoor lopen ze het risico om achterstand op te lopen met binnenlandse en buitenlandse concurrenten.

Binnen smart farming spelen drie thema's een rol: Big Data, Internet of Things (IoT) en open innovatie. Met de juiste inzet van deze elementen kunnen boeren hun administratieve last beperken en diepere inzichten in hun bedrijfsvoering vertalen naar managementadviezen of taakkaarten. Beide effecten dragen bij aan het vergroten van die zo belangrijke efficiency.

Maar er zitten ook nadelen voor boeren aan het toepassen van IT. Zo krijgen ze te maken met nieuwe wet- en regelgeving en is er een risico op verlies van privacy en zelfstandigheid. Dit laatste komt doordat boeren in toenemende mate afhankelijk worden van technologieaanbieders.

Bovendien sluit veel technologie niet goed aan op de vragen van boeren, volgens het rapport. Technologie moet de boer volgen en niet andersom, concludeert ABN Amro. En daar sluit ik me volledig bij aan.

Onze foodprint
Maar ik geloof ook dat het essentieel is dat een boer vooral boer blijft en geen IT-er wordt. Natuurlijk kunnen data en IT-optimalisatie de boer helpen om nog efficiënter en beter met de grond om te gaan. Niet alleen om een hogere opbrengst tegen betere kwaliteit te realiseren, maar ook om een productie te krijgen die beter is afgestemd op de vraag waardoor er minder verspilling is. Dat zijn de mogelijkheden van smart farming.

Tegelijkertijd denk ik dat lokale sourcing, waardoor logistiek veel lagere beslag legt op onze foodprint (als foodagro-tegenhanger van de ecologische footprint), nog meer gaat helpen. Technologie op de boerderij is vandaag de dag een vitaal component geworden van het boer zijn, maar het moet vooral een middel blijven om efficiënt te kunnen boeren.

Benieuwd naar de volledige rapporten? Lees PwCs "Futures of Food Provision" en ABN Amro's "Wijzer worden van smart farming."

Voor meer informatie:
Goldfish ICT Services
Steenweg 17b
4181 AJ Waardenburg
T +31 (0)418 657 020
info@goldfish-ict.com
www.goldfish-ict.com
Publicatiedatum: