Bejo oogst investeringen in biologisch zaad
Robert Schilder en Cees van Drunen van Bejo Zaden
Assortiment
Bejo heeft een ruim assortiment aan biologisch zaad, nog niet voor alle rassen is biologisch zaad voorhanden. Bejo zet daar wel op in omdat de biologische sector graag een volledig sluitende keten, van zaad tot bord, wil. "Gelukkig zagen wij twintig jaar geleden er al toekomst in en hebben een uitgebreid aanbod kunnen ontwikkelen. We hebben nu 150 rassen in 40 gewassen beschikbaar en zijn marktleider in biologisch groentezaad van tweejarige gewassen, ook kruiden." Biologische rassen moeten vooral een sterk wortelgestel ontwikkelen. "Een diepe wortel zorgt voor stabielere groei en planten zijn daardoor minder gevoelig voor ziekten en stress door droogte of voeding. De rassen zijn van nature sterker. Het uienras Hylander dat wij hebben ontwikkeld is meeldauwresistent en heeft gezorgd voor een ware revolutie in de biologische uienteelt", aldus Robert.
Impressie van de open dag bij Bejo Foto Bejo
Toekomst
Het is voor Bejo belangrijk om in te zetten op biologische hybrides. Een hybride ontstaat door het kruisen van zuivere ouderlijnen. Door inteelt van ouderlijnen worden gewenste raseigenschappen vastgelegd en vervolgens worden de positieve eigenschappen in de hybride gecombineerd. Dat levert een gewas met hoge opbrengst en grote uniformiteit (alle planten zijn bijvoorbeeld tegelijk oogstrijp). Zaad telen vanuit een hybride geeft een uitsplitsing van eigenschappen en zijn daarom echter verre van homogeen en hebben allemaal verschillende eigenschappen.
Smaak
Volgens Robert hebben hun biologische hybrides veel voordelen: een meer uniform product, betere opbrengst, minder gevoelig voor ziekten. "In de biosector leeft het idee dat een zaadvast ras meer smaak heeft. Wetenschappelijke testpanels in Wageningen geven aan dat juist hybride wortelrassen beter uit de smaaktest komen."
De twintig jaar aan investering in biozaden komt ook op een andere manier ten goede aan Bejo als bedrijf. "Een aantal teelttechnieken, zoals grondmanagement, die we in de biologische teelt hebben ontwikkeld, zetten we in bij de gangbare teelt zodat die duurzamer wordt, een heel positief neveneffect."
Voor meer informatie:
Bejo
Robert Schilder
T +31 (0)651 230 973
r.schilder@bejo.nl
www.bejo.nl