Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilig werken in de kas

Op 11 oktober vierde Cultilene, samen met 170.000 andere Saint-Gobain medewerkers, de jaarlijkse Internationale Veiligheidsdag. Tijdens de Internationale Veiligheidsdag worden diverse workshops gevolgd en ondergaan medewerkers een medische keuring. Binnen Cultilene is er veel aandacht voor het stimuleren van de veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag van mensen. Het resultaat? Twee miljoen arbeidsuren zonder een ongeval met verzuim, efficiënt ingerichte werk- en productieprocessen en een productkwaliteit waar niets op af te dingen valt. Bonny Heeren, algemeen directeur BU Horticulture binnen Saint-Gobain: "We delen de opgedane kennis graag met onze klanten."



Veiligheid in de kas
Cultilene vindt het niet alleen belangrijk dat haar mensen veilig kunnen werken binnen de muren van het bedrijf; er is ook aandacht voor veiligheid in de auto en bij de tuinder op locatie. "Een heleboel collega's zijn immers veel onderweg en op klantbezoek. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat in de auto bellen uitermate gevaarlijk is, zelfs wanneer dit handsfree gebeurt", zegt Heeren. "De richtlijn vanuit Cultilene is daarom om, in geval van slecht weer of bij het voeren van belangrijke gesprekken, de auto langs de kant te zetten. Het blijft een uitdaging om hierin een goede balans te vinden."

De ervaring leert dat veiligheid op locatie bij de tuinder in veel gevallen nog niet voldoende aandacht krijgt, zowel voor het eigen personeel als voor derden. Het werken op hoogte is volgens Heeren een goed voorbeeld. "Teeltmedewerkers, adviseurs en toeleveranciers gebruiken dagelijks installaties die hen bovenin de kas brengen. In iedere Saint-Gobain-vestiging moet iemand die werkt op een hoogte van zes meter eerst een veiligheidstraining doorlopen en gezekerd met een helm een regelmatig gecertificeerde installatie gebruiken. Dit is niet voor niets! Het aantal dodelijke ongelukken met werken op hoogte is wereldwijd schrikbarend hoog."

Om deze reden gaat Cultilene de medewerkers die regelmatig in een kas komen trainen in het veilig werken op hoogte en hen meer bewust maken van de gevaren die er zijn. "In de toekomst kijken we daarnaast ook naar andere onveilige situaties die zich voordoen in en om de kas. Een mogelijk voorbeeld is het energievrij maken van machines bij onderhoud", zegt Hensels. "Deze kennis willen we ook delen met en bespreekbaar maken bij klanten, om zo het veiligheidsbewustzijn onder tuinders te vergroten. We hopen dat dit voor hen een eyeopener zal zijn."

Heeren voegt toe dat ook het leveren en plaatsen van het diffuse ALBARINO- glas van Cultilene onder de loep wordt genomen. "In samenwerking met een transportbedrijf heeft Cultilene een veilige manier geïmplementeerd voor het lossen en vervoeren van de houten end caps met glas op de bouwplaats."

Hoewel er op het gemiddelde tuinbouwbedrijf het nodige te winnen is als het gaat om veiligheid, loopt de tuinbouw in bepaalde opzichten ook voorop, benadrukt Hensels. "Zo kunnen andere sectoren een voorbeeld nemen aan de hygiëneprotocollen die in de tuinbouw worden gehanteerd."

Voor meer informatie:
Saint-Gobain Cultilene
Zeusstraat 2
5048 CA Tilburg
t + 31 (0)13 578 00 57
info@cultilene.nl
www.cultilene.com
Publicatiedatum: