Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is het effect van condens op diffuus glas?

Het meten van de lichttransmissie van tuinbouwglas is voor de sector een standaard procedure geworden. Dit gebeurt altijd op basis van droog glas. De transmissie verandert echter (sterk) wanneer er water condenseert aan de binnenkant van het glas. Door materialen te ontwikkelen op basis van condensatiegedrag kan tot 5% meer zonlicht gebruikt worden en daarmee de energie-efficiëntie in dezelfde mate worden verhoogd.



Zo neemt de transmissie meestal af bij helder glas, omdat zich bij condensatie vaak druppeltjes vormen die het licht reflecteren in plaats van doorlaten. Zeker als het glas water afstoot door bijvoorbeeld een hydrofobe coating. Met de opkomst van diffuus glas en uit proeven die hiermee gedaan zijn, is duidelijk geworden dat het voordeel hiervan niet alleen in een betere lichtverdeling zit maar vaak ook in een verhoogde lichttransmissie onder natte omstandigheden. In tegenstelling tot helder glas vormen zich bij condensatie geen druppels en wordt de oppervlaktestructuur 'dichtgesmeerd' waardoor zich een laag vormt die een anti reflecterende werking heeft waardoor de transmissie toeneemt.

Meetprotocol ontwikkelen
Omdat een kasdek gedurende een groot deel van het jaar nat is aan de binnenkant is het belangrijk om met een gestandaardiseerde meting de transmissie te kunnen bepalen. In een nieuw project wordt momenteel een betrouwbaar en robuust meetprotocol ontwikkeld dat beschikbaar komt voor de sector en toeleverende industrie. Het protocol gaat uit van echte condens met behulp van de juiste combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid en een materiaal dat onder een helling ligt gelijk aan een echt kasdek. Ook natuurlijke processen zoals afvloeien van druppels worden meegenomen.

Betere energie-efficiëntie
De voorlopige resultaten laten zien dat de transmissie van helder glas enkele procenten lager wordt terwijl diffuus glas juist enkele procenten transparanter wordt en dat de meting reproduceerbaar is. Door materialen te ontwikkelen op basis van condensatiegedrag kan tot 5% meer zonlicht gebruikt worden en daarmee de energie-efficiëntie in dezelfde mate worden verhoogd.

Het project wordt gefinancierd door het ministerie van EZ en Glascom Tuinbouw B.V.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: