Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pilotproject van 5 hectare:

Fransen telen kiwi's in de kas

Kiwi is niet het eerste gewas dat je verwacht te zien in een kas. Toch wordt fruitteler Scea Buratti één van de eersten, die kiwi's aanplant in een pas gebouwde kas in Zuid-Frankrijk.



Buratti, een Italiaanse familie die al meer dan 65 jaar appels en kiwi's teelt in Frankrijk, onderzocht de mogelijkheden voor beschermde teelt van kiwi's na zijn bezoek aan Nieuw-Zeeland. Hier zag hij hoe kiwitelers verwoestende plagen en ziekten bestreden m.b.v. afdekmaterialen als insect- en schaduwnetten. Terug in Europa maakte Buratti kennis met de Italiaanse kassenbouwer Europrogress en begon te werken aan een oplossing om kiwi's te telen in een beschermde omgeving in het klimaat van Zuid-Frankrijk.




Gebaseerd op de ervaringen van Europrogress met een groot aantal kasgewassen en klimaten besloot Buratti een kas te bouwen met meerdere overspanningen met automatische front-, zij- en nok openingen om het klimaat te reguleren.



In april 2016 startte Europrogress met de bouw van het project in Montauban. Ze bouwden twee kassen met een totale oppervlakte van 5 hectare. Een van de Mulitiart 15000 kassen heeft een oppervlakte van 3 hectare en de ander een van 2 hectare. De constructie bestaat uit 15 meter lange overspanning, de nokhoogte is 6,8 meter en 4 meter ter hoogte van de goot. De ventilatieopeningen worden bediend via een schakelpaneel voorzien van regen- en windsensoren.



Europrogress plaatste extra palen om steun te verlenen aan de kiwi's. Jean Pierre Lejeune van Europrogress ziet ernaar uit om de kiwi's te zien in de kas. "Deze eerste vijf hectare zal erg belangrijk zijn om te testen en te experimenteren met de kasteelt van kiwi's in Zuid-Europa. Het beter beheersbare klimaat in de kas zal hopelijk resulteren in een betere productie en bescherming van de kiwi's tegen ziekten en plagen. "
 
Het vijf hectare grote project van Scea Buratti in Montauban zal dienen als een pilotproject. Wanneer alles goed gaat, zal de teler zijn kiwiproductie uitbreiden met een groter areaal aan kasteelt.

Voor meer informatie:
Europrogress Srl
Jean-Pierre LeJeune
info@europrogress.it
www.europrogress.it