Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miljoenenschade citrussector en aardbeienoogst vertraagd

Regen treft Valenciaanse fruittelers

Na tien dagen van onophoudelijke regen en noodweer, waarbij de tuinbouwsector in Valencia niets bespaard is gebleven, wordt het weer nu eindelijk wat beter. Met name citrus- en kakitelers werden getroffen door de storm. De zachtfruitproductie in Huelva en de vollegrondsteelt in Murcia hebben eveneens schade opgelopen.

Miljoenenschade voor citrustelers in Valencia en Castellon
In Valencia en Castellon regende het tien dagen aan één stuk, waardoor de oogst onderbroken moest worden. Het fruit kon ook niet verwerkt worden omdat het niet geoogst en opgeslagen kan worden zolang het vochtig is aangezien dit het risico op bederf verhoogt. Om deze reden zijn alle voorraden die tot nu toe beschikbaar waren, al vermarkt.

Volgens de agrarische organisaties AVA en La Unió heeft de regen de schil van verschillende mandarijnenrassen die nog geoogst moeten worden, aangetast. Dit is met name het geval voor Clemenules, waarvan het seizoen momenteel in volle gang is. Zo'n 70% van de productie in Castellon en Valencia moet nog worden geplukt. De verliezen worden geraamd op ruim €100 miljoen en er is dan ook een oproep gedaan voor belastingvrijstelling en reclamecampagnes om de afzet te stimuleren. De regen zal echter ook gevolgen hebben voor de latere rassen aangezien de kalibers klein zijn vanwege de eerdere periode van aanhoudende droogte.

Ook de kakiproductie is getroffen door de barre weersomstandigheden, hoewel in mindere mate, aangezien de schil van deze fruitsoort robuuster is dan die van citrus. Kakiplantages waar geen voorzorgsmaatregelen tegen overmatig vocht zijn genomen, zullen de grootste verliezen lijden.

Druivenvolumes voor Oudejaarsavond verminderd
Ook op de productie van Aledo druiven uit de Vinalopó Vallei, die traditioneel op Oudejaarsavond worden gegeten, heeft de aanhoudende regen zijn weerslag gehad. De volumes zullen naar verwachting kleiner zijn en de verwerkingskosten hoger. De sector zal grotere volumes uit Brazilië moeten importeren.

Aardbeienseizoen Huelva loopt vertraging op door regen 
De neerslag ging op een aantal plaatsen gepaard met wervelwinden die 30 hectare aan tuinbouwgewassen in Palos de la Frontera en Moguer hebben verwoest en ook ernstige schade hebben toegebracht aan de lokale infrastructuur.

Ook in de regio's Lepe en Cartaya heeft de regen schade veroorzaakt, met name aan de aardbeienteelt doordat kassen overstroomden en velden erosieschade opliepen. In sommige delen lopen de verliezen op tot 50%. Gelukkig is het merendeel van de aardbeientelers hier tegen verzekerd. 

Over het algemeen zijn de verliezen als gevolg van de regen niet erg groot voor de sector omdat de oogst in de meeste productiegebieden nog niet aangevangen is. Het gebrek aan zonuren tijdens deze grauwe dagen zal in combinatie met de lage temperaturen tot gevolg hebben dat de aardbeienoogst zo'n tien dagen vertraging oploopt.

Murcia onderbreekt slaoogst
De regen van de voorbije week en het vooruitzicht op nog meer neerslag de komende dagen zorgen ervoor dat er een gat in de productie ontstaat in de weken voor Kerst. De extreme hoeveelheden neerslag belemmeren de normale groei en het tempo waarop de groenten geoogst kan worden, wat de komende weken van invloed zal zijn op de beschikbare volumes.
Publicatiedatum: