Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aubergines tot 17 euro

Hoge prijzen voor courgettes, komkommers en aubergines

Tholen - Veel Spaanse groenten zijn momenteel moeilijk verkrijgbaar. Er is minder productie door de vele regenval daar. "Het gaat met name om planten die met slecht weer snel weinig productie hebben. Dit zijn bijvoorbeeld courgettes, komkommers en aubergines. Alle drie erg afhankelijk van het weer. Respectievelijk zijn die prijzen 10 euro, 13 euro en 16/17 euro per kist/doos. Dat zijn zeer hoge prijzen", vertelt een importeur.



Nog twee moeilijke maanden
Volgens de handelaar hebben courgettes niet alleen last van de regen, maar ook van het New Delhi-virus. "Ook om die reden is er veel productie verloren gegaan. Niet alleen Spanje, maar ook Marokko heeft hier last van. Dat is namelijk te merken aan de vraag die Spanje krijgt uit Frankrijk. Normaal gezien gaat er namelijk veel uit Marokko naar Frankrijk." Het is naar zijn mening moeilijk te zeggen of dit nog lang duurt. "Ik verwacht zelf niet te veel productie in courgettes voor februari. Waarschijnlijk komen er nog twee moeilijke maanden aan, zeker voor deze groente."

Vraag en aanbod

Of de prijzen verder gaan stijgen hangt af van de vraag en het aanbod de komende tijd. "Ze liggen nu al op een zeer hoog niveau. Ik vraag me af of het nog veel hoger gaat worden. Hopelijk zal het de komende weken beter worden. Je ziet dat groenten en fruit nog altijd afhankelijk van vraag en aanbod blijven. En tegen het weer kunnen we niet veel doen." Aan de andere kant zijn er ook groenten waar de prijzen minder zijn. "Kijk maar naar ijsbergsla, met prijzen van 3,50 tot 4,50. Daarvan is veel productie en minder vraag."