Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Controle op hygiëne en gezond plantmateriaal

Voor elke nieuwe planting is het van belang om gezond te starten. Daarvoor geldt dat zowel het bedrijf als het uitgangsmateriaal schoon en ziektevrij dient te zijn. Indien een bedrijf in zijn geheel wordt gewisseld en leeg komt lijkt het eenvoudiger om schoon te starten. Toch is met enig denkwerk het voor alle teelten mogelijk en noodzakelijk om ook per afdeling het uiterste uit hygiëne te halen. Zodoende is het gebruik van correctiemiddelen niet zo snel nodig.



Er zijn zeer veel middelen die bij goed gebruik zeker ontsmettend werken. Echter vóór ontsmetten hoort schoonmaken!. Simpel gezegd, eerst dienen onderdelen met water en desnoods met daarin wat schoonmaakmiddel (nog geen ontsmettingsmiddel!) gereinigd te worden. Desnoods ondersteund door hoge druk of borstels, of herhaling van reinigen. Pas wanneer het er daarna visueel schoon uit ziet, kan een oplossing met ontsmettingsmiddel goed werken.

Controle of het oppervlak, de druppelaar, de goot, of de opstanden ECHT schoon zijn kan door:
  • Kiemgetal bepaling van specifieke ziekten via de uitlaatmethode. Denk daarbij aan: Fusarium, Pythium, en Phytophthora.
  • Zogenaamd algemeen kiemgetal geeft een indicatie hoe schoon het is. Resultaat wordt uitgedrukt in k.v.e. (kolonie vormende eenheden) per veegmonster (swab/oppervlak). 100% kiemvrij zal het resultaat vrijwel nooit zijn, tenzij direct na ontsmetten een controlemonster wordt genomen.
Controle op plantmateriaal
Zowel plantenkwekers als telers laten leverbare planten vaak eerst controleren op mogelijk aanwezige ziekten. Vaak wordt een specifiek DNA-gewaspakket ingezet om de visuele kwaliteit van de jonge plant met een onafhankelijke analyse te bekrachtigen. Daarmee wordt een discussie achteraf voorkomen.

Voor meer informatie:
Groen Agro Control
Ines van Marrewijk, Productmanager Tuinbouw
i.vanmarrewijk@agrocontrol.nl
www.agrocontrol.nl
Publicatiedatum: