Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francesc Llonch, Gava Grup:

"Tomatenaanbod beantwoordt niet aan vraag consument"

De winter is in aantocht en zo ook het seizoen van de Spaanse Monterosa tomaat. De tomaat is een kruising is van een inheems Catalaans ras en het Italiaanse ras Costoluto Genovese, onderscheidt zich door zijn traditionele, Mediterrane smaak en beantwoordt daarmee volgens de Gava Grup wel degelijk aan de vraag naar een smaaktomaat in de winter.

Acht jaar geleden werd het ras ontwikkeld door Semillas Fitó maar het commercialiseren ervan draaide destijds op niets uit omdat er geen geschikt productiegebied gevonden kon worden. "Drie jaar geleden ontdekte ik dit ras en besloot mijzelf er volledig op toe te leggen," legt Francesc Llonch van de Gavà Grup uit. Vanwege de goede ontvangst op de markt is het Monterosa-areaal sinds vorige winter verviervoudigd naar 100 hectare.






Week
"Momenteel bedraagt onze productie 130.000 kilo per week en we verwachten dit seizoen uitschieters tot 300.000 kilo per week," legt Llonch uit. "Het weer is prima geweest op een tiental dagen met hevige neerslag na. Hierdoor is de vochtigheid toegenomen wat een hoger risico op ziekten met zich meebrengt. Wij hebben dan ook uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen."


Monterosa is een asymmetrische geribde tomaat met een zachte schil en een opvallende kroon. De kleur is intens rozerood en de smaak is kruidig. "We vermarkten 60% van onze tomaten via retailers en de overige 40% via groothandelsmarkten. De grootste vraag komt uit Frankrijk, Italië, Polen en Spanje maar we exporteren ook naar Slovenië, Estland, Letland en Duitsland", vertelt Francesc.

Hij ziet dat de trends op de tomatenmarkt veranderen. "Ik denk dat de markt momenteel niet datgene biedt waar de consument echt naar op zoek is. Er zijn weinig rassen met een authentieke tomatenaroma en dit is zeker in de wintermaanden het geval. Hoewel de concurrentie in de tomatensector groot is, zijn wij zeer tevreden omdat de meesten die Monterosa geproefd hebben er enthousiast over zijn. Onze afzet stijgt wekelijks en de vooruitzichten zijn uitstekend," aldus Llonch.
 

Voor meer informatie:
Francesc Llonch
Gavà Grup
Mercabarna ZAC
C/ Longitudinal 9, nº 91.
08040 Barcelona. Spain
T: +34 935561250
M: +34 609744420
francesc@gavagrup.com
www.gavagrup.com
Publicatiedatum: