Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije exporteert trostomaten naar Europa

De Turkse AGF-exporteur Finkum breidt zijn aanwezigheid op de Europese markt sterk uit. Het bedrijf heeft al een Europees kantoor in Nederland en heeft een GlobalGAP-certificering aangevraagd zodat het Europese retailers direct kan beleveren. Finkum is eveneens een samenwerking aangegaan met het Nederlandse bedrijf Wilko Fruit uit Breda.
 

Een Europees kantoor
Volgens Cem Varnatopu van Finkum Europe vormt het nieuwe, in Amsterdam gevestigde kantoor een belangrijk knooppunt voor de Europese markt. "We im- en exporteren AGF zoals granaatappelen en Turkse paprika's naar Noord-Europa. We hebben een aantal belangrijke klanten in Zweden maar we doen ook zaken met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland."



De klanten in Oostenrijk en Duitsland worden direct beleverd vanuit de hoofdvestiging in Turkije. Dit komt voort uit de grote volumes die op deze markten afgezet worden. Finkum's AGF wordt geleverd aan retailketens zoals Edeka, Lidl en Aldi. "We exporteren wekelijks zo'n 6 tot 7 vrachtladingen," vervolgt Varnatopu.

 
Vanuit haar kantoor in Amsterdam bereikt Finkum Europe klanten over de hele wereld. De export vanuit Turkije blijft daarentegen beperkt tot lokale AGF. Varnatopu legt uit dat de Europese tak van het bedrijf AGF in een groot aantal landen kan inkopen, waaronder Spanje en Nederland. Andere voordelen die het Europese kantoor met zich meebrengt zijn de ruime mogelijkheden op het gebied van marketing en zakelijke contacten. "We zijn blij samen te kunnen werken met Wilko Fruit. Wilko Fruit is van ons bedrijf afhankelijk voor zijn logistiek en aanvoer, terwijl wij voordeel hebben van de positie van Wilko Fruit binnen de Nederlandse retailsector."

Granaatappelen
Finkum exporteert een breed scala aan groenten en fruit, zoals druiven, vijgen, paprika's en komkommers. Momenteel zit het bedrijf midden in het granaatappelseizoen. "We hebben tot dusver dit seizoen 1.800 ton geëxporteerd. Het seizoen ving eind september aan en zal nog tot eind maart duren. Hierna zullen de Peruaanse granaatappelen op de markt komen. Tot die tijd is het aan ons."
 


Voorkeur
Hoewel het granaatappelseizoen van start ging met lage prijzen, wat het gevolg is van de vele bedrijven die leveren aan Nederland, verwacht Varnatopu dat de prijzen in de aanloop naar Kerst zullen stijgen. "Gemiddeld varieert de prijs van een doos granaatappelen tussen de €4,50 en €5,00. Ik denk dat deze prijzen de komende weken met een euro zullen stijgen. De consument heeft een voorkeur voor Turkse Hicaz granaatappelen. In combinatie met de lagere transportkosten geeft dit ons een voorsprong op onze concurrenten uit Egypte en India."
 
In Noord-Europa is de vraag naar granaatappelen gegroeid. Voorheen was het een tamelijk onbekend product op deze markt. Finkum levert wekelijks drie vrachtladingen AGF aan Oslo en Stockholm. Eén vrachtwagen is geladen met allerlei Turkse producten zoals komkommers en aubergines en de andere twee zijn geladen met granaatappelen. "De vraag is gestegen dankzij goede marketing. Gewoonlijk beginnen we met één pallet bij wijze van proef. Vorige week hebben we een vrachtwagen vol afgeleverd bij een klant. Deze zelfde klant heeft ons nu gevraagd twee vrachtwagens te leveren," aldus Varnatopu.

Tomaten



Finkum exporteert ook tomaten. Dit is een belangrijke categorie voor het bedrijf dat zijn export naar de Europese markt en overige landen blijft uitbreiden. "Tot nu toe hebben we al 15 vrachtwagens met Turkse trostomaten geëxporteerd."
 
Voor meer informatie:
Gokhan Akcin
Finkum Europe bv
Keteldiep 15
8321 WH Urk
Tel. 0683927578 & 0657075737 
info@finkumeuropa.com
www.finkumeuropa.com
Publicatiedatum: