Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jordanië: Kan substraatteelt sluimerende voedselcrisis keren?

"Het lijkt hier meer en meer op een woestijn. Vorige week was het 40, 42 graden. Vorig jaar liep de temperatuur op naar 47 graden. Dat hebben we eerder niet gehad." Aan het woord is Mohammed Al Barawi. De Jordaanse landbouwdeskundige is bezorgd. Jordanië is het op drie na droogste land ter wereld en van de grond is slechts zeven procent geschikt voor landbouw. Watertekorten, klimaatveranderingen en een snelgroeiende bevolking bieden ideale omstandigheden voor een ernstige voedselcrisis.

Zo'n 40 jaar geleden produceerde Jordanië meer dan 300.000 ton graan per jaar. Tegenwoordig is dat slechts 60.000 ton en moet er meer dan 90% graan worden geïmporteerd. Uit een verslag in 2013 over de gevolgen van klimaatverandering in de afgelopen 50 jaar bleek dat de gemiddelde lokale temperatuur in Jordanië sinds 1992 snel is gestegen met 1,5 tot 2 graden Celsius. Jordanië kampte ook met een dramatische neerslagafname - problematisch voor een land waarvoor dit de voornaamste waterbron vormt. Voor het land wordt de komende 80 jaar een verdere neerslagafname verwacht van tussen de 15 en 60 procent en een temperatuurstijging van 1-4 graden. Met substraatteelt zou Jordanië een oplossing gevonden kunnen hebben om de druk op de voedselproductie te verlichten. 

Waterrecycling
In het dorp Um Al-Rumanah, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Amman, teelt Al Barawi komkommers, tomaten, aubergines, rozen en andere tuinbouwproducten. Het water wordt in een gesloten systeem door leidingen gerecycleerd en circuleert naar de plantwortels in meer dan 200 kassen. Naast zijn speciale mestmengsel van vulkanisch gesteente uit de regio Azraq zegt Al Barawi dat hij minstens 40 procent minder water gebruikt en dat zijn productie met 20 procent is gestegen. "Met dit systeem verliezen we nog geen druppel water," zegt hij.

Het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID) financiert hydrocultuurbedrijven, zoals een kas van 300 vierkante meter in Zarqa die jaarlijks 29.000 kroppen sla produceert. Volgens USAID heeft elke met hydrocultuur geteelde slaplant 7,5 liter water nodig. Bij conventionele landbouw is meer dan 40 liter per plant en 1.000 vierkante meter grond nodig. In de sla alleen al kan het waterverbruik met 80% verminderd worden. "Zo kunnen we ons richten op de Jordaanse markt en zelfs op export naar Europa en de Golf-regio", zegt Hazim el Naser, minister van water en irrigatie.

De landen in de Golf-regio importeren tot wel 90 procent van hun voedsel en zijn daarom dol op dit soort nieuwe technieken. In 2023 wil Qatar 70% van zijn eigen groente telen. In een tweejarige pilot lukte het het bedrijf Zulal Oasis al om op substraat en met hergebruikt water tomaten te telen. Ze koelen hun kassen om de planten te beschermen tegen temperaturen van 45 graden. Nu kunnen ze jaarrond produceren.

Lees meer en bekijk foto's bij Deutsche Welle
Publicatiedatum: