Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onzichtbaar Nederland, 29 december, NPO 1

Hoe het Westland een kassengebied werd

Aan de hand van foto's van toen en nu, animaties en visualisaties laat Onzichtbaar Nederland de verandering van ons land zien. Aflevering 7 laat zien hoe Nederland zo'n grote voedselproducent kon worden.



Waar honderd jaar geleden het agrarische land gekenmerkt werd door een eindeloze hoeveelheid akkertjes, is door herverkaveling een monotoon landschap ontstaan waar efficiëntie leidend is. Onzichtbaar Nederland laat in een visualisatie zien dat het Ameland van toen en Ameland van nu een wereld van verschil is. Twee boeren, die beide tijden hebben meegemaakt, kijken met gemengde gevoelens terug.



Ook het kassengebied is compleet uit zijn voegen gebarsten. Wie weet nog dat de eerste kassen in het Westland gevuld waren met druiven? En de oorsprong van de rookworst en margarine van Unilever is terug te vinden in Oss waar twee families streden om de gunst van de consument. Nu zijn de producten van het voedingsmiddelenbedrijf over de hele wereld te vinden. Een visualisatie laat zien wanneer welke gewassen in ons land zijn geïntroduceerd en waar ze vandaan komen.

Uitzending aflevering 7: donderdag 29 december om 22.15 uur NPO 1

Voor meer informatie:
vpro.nl/onl
Publicatiedatum: