Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltprogramma van Italiaanse aardbeien in Brazilië

Gianluca Baruzzi en Pierluigi Lucchi, van CREA uit Forlì, zijn onlangs naar Brazilië gereisd in het kader van de samenwerking met de Universiteit van Santa Caterina (UDESC). Ze hebben onder meer Italiaanse aardbeienrassen geïnspecteerd om te zien of deze zich goed aangepast hebben aan het klimaat in Brazilië.


De productiegebieden die Baruzzi en Lucchi bezocht hebben.

Het project begon in 2012 dankzij Walther Faedi, voorzitter van het onderzoekscentrum Unità di ricerca per la frutticoltura in Forlì. Het UDESC is zeer tevreden over rassen zoals Pircinque en Jonica en om deze reden is het octrooi naar Brazilië uitgebreid. Een paar kwekerijen hebben toestemming van UDESC gekregen om de aardbeienteelt uit te breiden. Momenteel zijn er zo'n 700.000 Pircinque planten aangeplant.


Aardbeien van het ras Pircinque geteeld in Brazilië.

Het viel Baruzzi en Lucchi op dat de oogst in warmere gebieden al voltooid was terwijl deze in koudere streken nog volop aan de gang was. In de grote steden liggen de prijzen gemiddeld rond de €3 à €4 per kilo.



"Een ras als Pircinque zou echter hogere prijzen op kunnen brengen vanwege zijn zoete smaak en robuustheid waardoor hij niet gauw beschadigingen oploopt. Dit is van groot belang in regio's waar transport bemoeilijkt wordt door een gebrek aan wegen en transporteurs. Andere rassen worden geoogst wanneer zij nog groen zijn zodat zij de markt in optimale staat bereiken. De Pircinque aardbeien kunnen geplukt worden wanneer zij volledig rijp zijn."


Aardbeien worden in rieten manden verzameld alvorens verpakt te worden. 

De onderzoekers hebben advies gegeven over de teelttechnieken waarbij zij telers geadviseerd hebben de kleine enkele rijen polytunnels te vervangen door grotere tunnels van het type 'Verona'. Producenten gebruiken kartonnen dozen waarin 4 gesealde dozen van 250 gram verpakt worden. De aardbeien worden na het plukken in houten of rieten manden verzameld en vervolgens overgedaan in punnets waarbij de kleinere aardbeien onderop belanden. Dit systeem dient verbeterd te worden. 


Met de hand ingepakte aardbeien.

Pircinque is eveneens een geliefd ras omdat het goed bestand is tegen wortelziekten wat zeer belangrijk is in een land waar bodemontsmetting verboden is.



"Ook hebben we gemerkt dat er een toenemende belangstelling is voor substraatteelt, met name in het zuiden van het land. De vooruitzichten zijn goed omdat aardbeien hier als 'exotische' fruitsoort worden gezien.

Mini-tunnels en oogsten met rieten manden. De Italiaanse onderzoekers adviseren tunnels van het type Verona.

Hoge kwaliteit, een zoete smaak en goede houdbaarheid zijn de belangrijkste criteria op de Braziliaanse markt. De samenwerking van CREA en UDESC heeft goede resultaten opgeleverd, waardoor Italiaanse rassen hun intrede op de Zuid-Amerikaanse markt hebben gedaan.


Publicatiedatum: