Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese tomatenproducenten bijeen in Nantes

Fernando P. Gómez Molina, directeur van Proexport, nam deel aan een vergadering in Nantes om de situatie van de Europese producenten en de ontwikkeling van hun export te onderzoeken. Op deze vergadering besprak de internationale productgroep tomaat, bestaande uit vertegenwoordigers van productie en beheer, de gezamenlijke problemen van dit gewas binnen het Europese kader. Opmerkelijk is dat de tomaat, de derde groente van belang voor de regio Murcia, een exportdaling kende (-24,1%) in het seizoen 2015-2016 van 125.196 naar 95.019 ton.
 
Volgens Proexport is de druk van de interne markt hier grotendeels verantwoordelijk voor. De sterke groei van de binnenlandse consumptie heeft de export doen dalen. Er zijn ook andere factoren, zoals oneerlijke concurrentie vanuit Marokko en het feit dat producenten steeds meer tomatenrassen met smaak, meer toegevoegde waarde en een hogere verkoopprijs willen telen, zelfs wanneer dit een daling in de productie met zich meebrengt.
 
In het seizoen 2015-2016 kwam 10,3% van de nationale export van tomaten uit de regio Murcia, met een totale waarde van € 87.600.000.
 
Algemene Vergadering van EUCOFEL
De Algemene Vergadering van EUCOFEL vond ook plaats in Nantes. EUCOFEL verrichte een diepgaande analyse van de situatie en de vooruitzichten van Agrarische beleid en handel van de Europese Unie in de sector groenten en fruit. Zij analyseerde de rol van het GLB en het effect ervan op een vrijwel geglobaliseerde markt, waarin de EU producenten van groenten en fruit voor zeer veel uitdagingen staan: toegang tot nieuwe markten en de ontwikkeling van de consumptie van verse groenten en fruit in de landen van de EU.

Om bij te dragen aan de duurzaamheid van de sector, zullen EUCOFEL partners de toepassing van de samenwerkingsovereenkomsten bestuderen, zowel op fytosanitair gebied; als de wederzijdse erkenning van de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, als de introductie van gezamenlijke programma's in het kader van beleid maatregelen van de E.U..

De algemene vergadering van EUCOFEL bestaat uit vertegenwoordigers van haar partners vanuit de belangrijkste producerende landen van de E.U.: Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Portugal, Griekenland en Duitsland. Het voorzitterschap wordt momenteel bekleed door Jorge Brotons, directeur van FEPEX.
Publicatiedatum: