Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aqua4C en Tomato Masters

Prijs voor samenwerking vis- en tomatenkweker

Viskweker Stijn Van Hoestenberghe en tomatenteler Johan Vlaemynck koppelen hun water en nutriëntenstroom. Voor deze bijzondere samenwerking hebben ze een Innovatielaureaat 2016 gekregen.

Het Innovatielaureaat is een Belgische prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan tien innovatieve projecten. Deze week zijn ze uitgereikt en viskwekerij Aqua4C en tomatenkwekerij Tomato Masters vielen in de prijzen. Zij delen momenteel twee stromen. Dankzij een directe elektriciteitsleiding levert de warmte-krachtkoppeling (WKK) van Tomato Masters rechtstreeks energie aan Aqua4C en vallen de distributiekosten weg. Daarnaast wordt de restwarmte van de WKK van Tomato Masters gebruikt om de bassins bij Aqua4C te verwarmen.

Er wordt nu geëxperimenteerd om nog twee stromen te koppelen: water en nutriënten. Het regenwater dat Tomato Masters opvangt via het omvangrijke dak van de serres zal gebruikt worden om de omegabaars van Aqua4C in te kweken. In het gebruikte water blijven waardevolle nutriënten achter in het water. Dit water, mét de nutriënten, kan dan terugstromen naar Tomato Masters om de tomatenplanten te voeden. Zo kan er aan aquacultuur worden gedaan zonder water te verbruiken en daarnaast bespaart de tomatenkweker op extra meststoffen.

Ook Kenny Vandenbroucke & Pascal Debondt van Urban Smart Farm vielen in de prijzen. Zij maken gebruik van zeecontainers die in de stad staan, om in meerdere lagen kruiden, groenten, vis en schaaldieren te kweken op een duurzame manier. Bekijk hier een video van dit project.

De winnaars krijgen 2.500 euro om hun project te realiseren. Daarnaast maken ze kans op de publieksprijs, die op 7 december uitgereikt wordt. Stemmen kan hier.

Publicatiedatum: