Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO Nederland, Greenport Holland, BO Akkerbouw:

"Van Dam, los onze knelpunten op"

LTO Nederland, Greenport Holland en Branche Organisatie (BO) Akkerbouw eisen in een brandbrief van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) om elf knelpunten in gewasbescherming nu eindelijk eens op te lossen. Deze knelpunten belemmeren boeren en tuinders in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Het gaat onder meer over gewasbescherming in kleine teelten, vergroening van gewasbescherming, behoud van biociden en gas geven op het bevorderen van gelijk speelveld in Europa.

"Het is te gek voor woorden", zegt LTO bestuurder Joris Baecke (plantgezondheid). "We komen nu echt in veel teelten klem te zitten en het lijkt of staatssecretaris Van Dam niet door heeft wat de urgentie is van onze eis de gesignaleerde knelpunten aan te pakken en op te lossen. Ik twijfel of Van Dam dezelfde haast heeft als wij." Baecke benadrukt dat de Nederlandse land- en tuinbouw hard aan de weg timmert om nationaal en internationaal toonaangevend te zijn in duurzaam produceren. "Gewasbescherming vormt hierin een belangrijke uitdaging. Wij investeren met overheid en kennispartijen in voedsel- en sierteeltketens in terugdringen van de milieubelasting, omdat wij dat willen en de markt het van ons vraagt."

Knelpunten
Verduurzaming is een transitieproces en om dit succesvol te laten verlopen is het behoud van een effectief maatregelen- en middelenpakket hard nodig. "Maar deze randvoorwaarde staat onder druk. We constateren dat de activiteiten van de afgelopen decennia sneller worden afgebroken dan dat geïntegreerde gewasbescherming wordt doorontwikkeld. We zien de mogelijkheden om een gezond gewas te telen in rap tempo afnemen. Er zijn teelten die acuut worden bedreigd. Dit baart ons zorgen", aldus Baecke.

Greenport Holland, BO Akkerbouw en LTO Nederland hebben in een uitvoerige brief de elf knelpunten waar Van Dam een oplossing voor binnen handbereik heeft, toegelicht en uitgewerkt.

De knelpunten hebben betrekking op:
  • Middelenpakket in kleine teelten. De oplossingen liggen op het vlak van ophoging areaalgrens, in de toelatingssystematiek sierteelt en vereenvoudiging NLKUG (Nederlandse uitbreiding Klein Gewas);
  • Vergroening. Het versneld toelaten van middelen met een laag-risico binnen huidige Europese wetgeving;
  • Vrijstellingen. Het meewegen van teeltsysteem in de beoordeling van landbouwkundige noodzaak, gedeelde verantwoordelijkheid vrijstellingsaanvragen;
  • Biociden. Het behoud van biociden toepassingen in plantaardige productie, de beschikbaarheid rodenticiden ten behoeve van muizen bestrijding;
  • Randvoorwaarden. Zet in op gelijk speelveld in Europa, faciliteer collectieve financiering voor onderzoek, streef naar representatieve beeldvorming en -communicatie.
Oproep aan Van Dam
Van Dam kan redelijk simpel onze elf knelpunten oplossen, zegt Baecke. "Hij zou de ruimte die Europese wet- en regelgeving nu al biedt meer moeten benutten door bijvoorbeeld vooruitlopend op een definitieve toelating van een groen middel, dit voor de Nederlandse boeren en tuinders toe te laten. Dat kan de verduurzaming versnellen en kan hij in Europa ruimte kunnen creëren voor groenere middelen. Dat zouden wij zeer waarderen. Daarmee maken we de weg vrij om samen onze ambitie tot een groene gewasbescherming te realiseren."

Voor meer informatie zie de brandbrief en de bijgevoegde bijlage.
Publicatiedatum: