Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robots in de kas

De robots komen? Dat was niet alleen de titel van de lectorale rede van Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland. Het is ook een heel actuele vraag. Voor de bezoekers die donderdag bij binnenkomst in de zaal in het AFAS Stadion te Alkmaar werden begroet door robots was het antwoord duidelijk: ja, ze zijn er al! De middag gaf een voorproefje van Heemskerks voornemen om met het lectoraat Robotica de meerwaarde van robots aan te tonen in de zorg en agrarische sector.



Cock Heemskerk is sinds mei 2016 werkzaam bij het Inholland-lectoraat Robotica, onder de vlag van Research and Innovation Centre Techniek, Ontwerpen en Informatica (RIC-TOI). Donderdag deed hij in het thuishonk van voetbalclub AZ de toekomstplannen van het lectoraat uit de doeken en werd hij officieel geïnstalleerd als lector. Dirk van der Bijl, directeur van Inholland Alkmaar en het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI), leidde de middag in. "Bij Inholland gebruiken we graag het onderwijsconcept van de kenniswerkplaats, waar onderwijs en het werkveld aan elkaar worden gekoppeld. Robotica is een fantastisch terrein om dat principe in de praktijk te brengen", stelde hij.

Meerwaarde van robots
"Het lectoraat Robotica richt zich op praktijkgericht onderzoek", zei Cock Heemskerk tijdens zijn lectorale rede. "Het woord 'praktijkgericht' houdt hier in dat ik met het lectoraat de meerwaarde van robots wil aantonen. Voor tuinbouwers betekent die meerwaarde bijvoorbeeld dat ze minder zieke planten hoeven weg te gooien. Zorgrobots kunnen het mogelijk maken dat patiënten sneller het ziekenhuis verlaten en weer zelfstandig thuis wonen." Daarnaast is inbedding in zowel het onderwijs van Inholland als de regio belangrijk voor het lectoraat, zei hij. "Ik kijk ernaar uit om met name in Noord- en Zuid-Holland dwarsverbindingen te zoeken met bedrijven en instellingen, bijvoorbeeld met roc's."

Robots in de kas
Een mini-symposium illustreerde de brede toepassing van robots. Vierdejaarsstudent Lucien Fesselet (Aeronautical Engineering) toonde in een presentatie de belofte van met sensoren uitgeruste drones die in grote kassen de gezondheid van duizenden planten controleren. Een van de doelen van Lucien en zijn ondernemende collega-studenten is om de drones autonoom te laten vliegen. Voor verdere ontwikkeling is tijd en geld nodig, iets wat ze als studenten niet altijd hebben. Daarom is een subsidieaanvraag in samenwerking met de lector in de maak.

Bron: InHolland
Publicatiedatum: