Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Migranten kunnen arbeidstekort in Canadese tuinbouw niet opvullen

Het gaat de laatste jaren goed met de land- en tuinbouwsector in Canada. De sector zal de komende jaren echter kampen met een flink tekort aan werknemers.

Dit heeft te maken met verschillende factoren. Het is bijvoorbeeld lastig om jonge en opgeleide mensen aan te trekken en er zijn ook steeds minder migranten beschikbaar voor het werk. 



Dit is de uitkomst van onderzoek door het Canadian Agricultural Human Resource Council. Kassen, kwekerijen en de bloementeelt hebben het meeste last van het probleem. In 2025 wordt een tekort verwacht van 27.000 werknemers, ongeveer een kwart van het totale tekort in de landbouwsector. 


Het is lastig voor de sector om jonge werknemers aan te trekken. Ook opgeleide mensen kiezen eerder voor een baan in een andere sector. Van alle biotechnologen werkt bijvoorbeeld maar 8% in de landbouw. Van de 5 populairste posities voor jonge mensen is de positie van landbouwconsultant en specialist de positie met het grootste aandeel werknemers in de landbouwsector. Dit is echter nog steeds maar 20%. 

Immigranten kunnen arbeidstekort in tuinbouw niet opvullen

Veel kassen zijn afhankelijk van immigranten, maar volgens het rapport kiezen immigranten de laatste jaren steeds minder vaak voor een baan in de landbouwsector. In de komende 10 jaar zullen er nog maar 17.000 nieuwe immigranten in de landbouwsector gaan werken. 

Kassen, kwekerijen en de bloementeelt hebben op dit moment bijna driekwart van de totale hoeveelheid buitenlandse werknemers in de landbouwsector in dienst. Deze telers hebben dus het meeste last van het arbeidstekort. Afhankelijkheid van buitenlandse werknemers brengt risico's met zich mee. Wanneer het beleid voor arbeid van immigranten verandert, kan dit directe gevolgen hebben voor het arbeidsaanbod.



Negatief beeld van de sector

Er heerst een negatief beeld over werk in de landbouwsector en voornamelijk over werk in kassen, kwekerijen, bloementeelt, boom- en wijngaarden. Dit komt waarschijnlijk door het fysieke aspect van het werk. Werkgevers moeten hierop inspelen om toch nieuwe werknemers aan te trekken. 



In 2014 waren er 26.400 open posities in de Canadese landbouwsector, wat leidde tot een winstverlies van €1,05 mld of 2,7% van de verkoop. Het arbeidstekort is op dit moment een probleem in alle provincies en voor alle producten. 

Publicatiedatum: