Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klaar voor de start bij Leo Hoogweg

Tholen - Bij Leo Hoogweg is de teelt in het nieuwe complex inmiddels officieel van start gegaan. De 25 hectare staat vol met jonge paprikaplanten. Vlak voor het zover was, maakten we met Ruud den Engelsman van Luiten Greenhouses een rondje door het complex.



25 hectare kas, opgedeeld in twee vakken van 12,5 hectare. Kraakhelder, bijna spookachtig wit en met de belofte van een nieuw seizoen erin. Het is de nieuwe kas van paprikateler Leo Hoogweg in Luttelgeest. Dankzij de uitbreiding afgelopen jaar groeide zijn areaal naar bijna 90 hectare. Een mooie opdracht dus voor Ruud den Engelsman van Luiten Greenhouses, verantwoordelijk voor de scherminstallaties in de nieuwe kas.




"Het zijn zwarte atlasdraden", laat Ruud zien in de nog onberispelijk witte kas. "Door de nieuwe glastypes valt er meer licht naar binnen en heb je UV-bestendig draad nodig. Dan is het zwarte draad sterker dan de heldere draden." Ook op andere punten is extra aandacht besteed aan de levensloop en het gebruik van de installatie. "Waar het scherm stopt, lopen de assen door naar het volgende scherm. Doordat er gewerkt wordt met 4x3 motoren, kan de hele kas in één keer geopend en gesloten worden. Geen last van schommelingen in je kas." Verder is er gewerkt met 5 draden per 12m tralie om elke mogelijke vorm van afhang te voorkomen. Bij de draaiende punten aan de aandrijfas is gewerkt met 6x19+1 pp draad. "Dat monteren we bij de as en bij de omkeerwielen, om ook in de loop der jaren breken te kunnen voorkomen. Met deze keuzes heb en houd je de hele installatie onder controle en kun je maximaal profiteren van het beschikbare licht."






Scherm
Qua scherm is de keuze gevallen op het diffuse doek van Ridder Climate Screens. "Prijs is natuurlijk belangrijk, maar bij zo'n investering gaat het om kwaliteit", vertelt Ruud. "Daarom doen we van zaken met Ridder Climate Screens." In de kas is gekozen voor de installatie van 1 scherm en dit te combineren met AC-folie. Op de onderste ligger zijn daarvoor al draden gespannen. Aan de zijkant is de kas uiteraard ook uitgerust met zijgevelschermen. "Nu gaan we al voor de 47-48% energiebesparing. Met het folie is dat alleen maar meer."



Q-lifts
Voor Luiten was niet alleen ook een fraai project omdat de nieuwe karren goed gebruikt konden worden. Afgelopen jaar schafte het bedrijf 15 Q-lifts aan. "De kassen worden steeds hoger en daar spelen we op in. En als we ze zelf niet nodig hebben, gaan ze de verhuur in, voor ons verhuurbedrijf Rimini", vertelt Ruud. "Zeker afgelopen jaar met de schades in Brabant is er veel vraag geweest naar dit soort materiaal. Daar wilden we op inspelen." Mede door die schades is het voor de leverancier flink druk geweest. "Dat zijn situaties waar niemand op zit te wachten en ook al past het niet precies in je planning, je doet het wel."




Voor meer informatie:
Luiten Greenhouses
Kijckerweg 95
2678 AC De Lier
Holland
Telefoon +31 (0)174 62 44 86
E info@luiten-greenhouses.com