Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Spaendonck MKB Banenmonitor:

Tuinbouw krijgt last van hoger jeugdloon

Op basis van het aandeel medewerkers onder 23 jaar inventariseerde de Van Spaendonck MKB Banenmonitor de top 20 branches die het meeste risico lopen bij de wetswijziging voor een verhoging van het wettelijk minimumjeugdloon. Horeca, supermarkten, open teelt en glastuinbouwondernemers lopen het meeste potentiƫle risico van stijgende jeugdloonkosten.

In zijn begroting voor 2017 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aanpassing van het wettelijk minimumjeugdloon aangekondigd. Uit de Van Spaendonck MKB Banenmonitor blijkt dat supermarkten en horeca-ondernemingen het meest geconfronteerd worden met de effecten van deze voorstellen. Van de loonsom van supermarkten en horeca-ondernemingen wordt respectievelijk 32,3 en 18,2 procent betaald aan werknemers jonger dan 23 jaar.

In de eerste stap van deze wetswijziging wordt de leeftijd verlaagd naar 22 jaar. Tenzij er sprake is van aanzienlijk negatieve effecten op de werkgelegenheid van jongeren zal de leeftijd automatisch verlaagd worden naar 21 jaar. Daarnaast kiest het kabinet ervoor om ook de minimumjeugdloonstaffel aan te passen voor jongeren van 18, 19 en 20 jaar. In 2 stappen worden de lonen daardoor met maximaal 18,5 procentpunt verhoogd.

Om werkgevers te compenseren voor de hogere loonkosten waarmee zij geconfronteerd worden, introduceert de Minister per 1 januari 2017 het zogenaamde lage-inkomensvoordeel (LIV). Het LIV biedt trouwens nog geen oplossing voor jongeren onder de 21. Werkgevers met jongeren van 18, 19 en 20 jaar krijgen dus te maken met een stijging van de loonkosten. Het kabinet is overigens voornemens om in overleg met sociale partners het effect van de verhoging van het minimumjeugdloon te compenseren via de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL).

De Minister heeft toegezegd de hogere loonkosten te compenseren. Hij heeft voor de begrotingsjaren 2017-2021 ook middelen gereserveerd. Op voorhand is echter al duidelijk dat geen sprake zal zijn van volledige compensatie. Beide regelingen hanteren namelijk verschillende berekeningsgrondslagen en aanvullende voorwaarden. De exacte effecten van de voorstellen van de Minister blijken uit nadere berekeningen die begin december beschikbaar komen. Pas dan kan worden vastgesteld wie feitelijk de kosten van de verhoging van de jeugdlonen betaalt: de MKB-ondernemer of de Minister.

Bron: Van Spaendonck Groep
Publicatiedatum: