Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"IJsbergsla steeds minder in kropvorm in de supermarkt"

Een groot deel van de ijsbergsla, die in Nederland geteeld wordt, komt niet als krop in de supermarkt, maar wordt verder verwerkt. Zo komt de sla, voorgesneden en wel, terecht in kleine zakjes in de supermarkt of op de hamburgers van fastfoodketens. Een van de bedrijven die verwerkte groenten levert aan supermarkten en de convenience markt, is Heemskerk uit Rijnsburg. Voor hun ijsbergsla werken ze in de zomer exclusief samen met Paterbroersen. Dave Smit van Paterbroersen en Jogchem van Daalen van Heemskerk vertellen over hun samenwerking.


Het Nunhems ijsbergslaras Elsol.

In het Noord-Hollandse Waarland ligt Paterbroersen. Voor de 170 hectare ijsbergsla die ze hebben staan, gebruiken ze de vier Nunhems-rassen Templin, Elsol, Skindel en Rockin. Dave Smit: "Voor ons is het belangrijk dat ijsbergsla snel te oogsten is, een korte pit heeft en aan het eind van het seizoen sterk is tegen roodverkleuring. Ook willen we graag rassen met een lang oogsttraject, zodat de oogst goed te plannen is."

Teeltplan
Dave Smit: "Om onze risico's te spreiden, kiezen we altijd voor meerdere rassen. We draaien regelmatig proeven met nieuwe Nunhems-rassen. Als die voordelen hebben ten opzichte van de rassen die we al hebben staan, passen we ze in in het teeltplan dat we elk jaar maken voor het nieuwe seizoen. Aanvankelijk in kleine hoeveelheden, maar als we positieve opmerkingen krijgen van Heemskerk, schakelen we langzaam over. Hun feedback is voor ons erg belangrijk.

De Nunhems-rassen hebben het goed gedaan dit jaar. Het vroege ras Rockin sprong er echt uit bij ons. Dat is een goede aanvulling op de andere rassen doordat de kroppen al vroeg voldoende omvang hebben. Ook de Elsol heeft het goed gedaan. Die bleef het hele seizoen een mooie bol maken."


In het seizoen levert Paterbroersen dagelijks verse ijsbergsla aan Heemskerk. Zij verwerken de verse groenten tot o.a. zakjes ijsbergsla.

Samenwerking
Paterbroersen en Heemskerk werken al sinds de jaren '90 samen. Wederzijds vertrouwen en open communicatie vormen de basis van het succes. Jogchem van Daalen, Manager Inkoop bij Heemskerk, vertelt: "Bij Paterbroersen weten ze na al die jaren perfect wat we nodig hebben. IJsbergsla mag voor een optimale verwerking in de fabriek niet te compact zijn. Ook is roodverkleuring een belangrijk issue. Verkleurde sla ziet er niet aantrekkelijk uit, en we willen de klant niet teleurstellen. Het is ons gezamenlijke doel om daarin altijd een tevreden klant te hebben. Daarnaast is continuïteit erg belangrijk. Je wil niet dat mensen opeens een hamburger zonder sla krijgen. We weten dat we van Paterbroersen op aan kunnen. Daarom zijn ze in de zomer onze enige leverancier van ijsbergsla. We vertrouwen elkaar volledig."

Snelle verwerking
In het seizoen levert Paterbroersen dagelijks verse ijsbergsla aan Heemskerk. Dat gebeurt binnen 24 uur na het oogsten. Bij Heemskerk werken ruim 650 medewerkers. Zij verwerken de verse groenten tot de zakjes ijsbergsla of complete maaltijdsalades die je bij diverse retailers koopt en de sla die op het broodje ligt bij diverse fastfoodketens.

In de zomer verwerken ze bij Heemskerk zo'n 150.000 kilo ijsbergsla per week. Jogchem van Daalen: "Na aankomst controleert onze kwaliteitsdienst steekproefsgewijs een aantal kroppen. Nadat de ijsbergsla is goedgekeurd en gewogen, wordt deze bij 4 graden opgeslagen in de koelcel. Afhankelijk van de bestellingen, bepalen we welke hoeveelheden per snit die dag nodig zijn. Elke klant heeft zijn eigen wensen: de een wil vrij grote, brede reepjes en de ander heeft zijn ijsbergsla graag wat fijner. Nadat de sla gesneden is, wordt hij gewassen en gedroogd. Daarna is hij klaar om naar de inpakafdeling te gaan, waar we ook de luchtsamenstelling in het zakje aanpassen. Door koolstofdioxide toe te voegen, neemt de hoeveelheid zuurstof in het zakje af. Dat zorgt ervoor dat de sla niet verkleurt en langer vers blijft. Daardoor is onze verpakte ijsbergsla hij zo'n 6 à 7 dagen houdbaar. Sla die bij ons 's ochtends is binnengekomen, kan dus dezelfde dag al verpakt en wel naar onze eindklant gaan."


In de zomer verwerken ze bij Heemskerk zo'n 150.000 kilo ijsbergsla per week.

Toekomst
Beide heren verwachten dat ijsbergsla steeds minder in kropvorm in de supermarkt terechtkomt. De convenience markt heeft de toekomst. Voor veel mensen is het lastig om in hun drukke leven tijd vrij te maken om uitgebreid in de keuken te staan. Daardoor groeit de behoefte aan kant-en-klare producten die toch vers en gezond zijn. Het assortiment aan voorgesneden groenten in supermarkten wordt steeds uitgebreider. Hetzelfde geldt voor het aanbod van maaltijdsalades, die een gezond en lekker alternatief vormen voor een vette hap.

Bij Heemskerk produceren ze maaltijdsalades niet alleen, maar ontwikkelen ze ze ook: "Onze productontwikkelaars komen zelf met ideeën en kijken daarbij natuurlijk ook naar trends. Zo is quinoa bijvoorbeeld in korte tijd erg hip geworden. Wij maken er dan een lekkere salade mee en presenteren onze nieuwe producten aan de klant." Naast complete maaltijdsalades maakt Heemskerk ook minisalades met een zakje dressing erbij. "Die zijn erg geschikt voor bij de lunch. Door niet alleen groenten te eten bij het diner, maken we het voor de consument een stuk makkelijker om de aanbevolen hoeveelheid van 250 groenten per dag binnen te krijgen."

Voor meer informatie:
Nunhems
Napoleonsweg 152
6083 AB Nunhem
Tel: +31 (0)475 599 222
Fax: +31 (0)475 599 223
www.nunhems.nl
Publicatiedatum: