Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mondiaal beeld van de productie van broeikasgassen door gewassen

Ons voedselsysteem produceert ongeveer een derde van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen. Het gaat dan om kooldioxide door drainage van veengebieden, methaan door rijstvelden en stikstof door meststoffenbeheer. De vraag naar voedsel en vezels zal naar verwachting groeien wanneer de wereldwijde bevolking stijgt en mensen rijker worden. De vermindering van de uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw is noodzakelijk. Waar beginnen we?



Om antwoord op deze prangende vraag te krijgen, gebruiken onderzoekers aan de universiteit van Minnesota Institute on the Environment modellen en geospatiale gegevens om te bepalen welke gewassen en teeltpraktijken de grootste vervuilers zijn. In een document, gepubliceerd op 21 november in het tijdschrift 'Nature Climate Change', melden ze dat drainage van veengebieden en rijstcultuur samen goed zijn voor ongeveer 80 procent van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vanaf akkers. De studie geeft de eerste internationale, gewasspecifieke ramingen van de uitstoot van akkerlandbeheer. Het levert ook methoden, data en kaarten aan voor het schatten van de uitstoot en het verminderen van de emissies van de agrarische sector.

De auteurs richten zich niet alleen op de totale emissie, maar ook op de emissie-intensiteit, die de uitstoot van broeikasgassen vergelijkt met de hoeveelheid geproduceerde calorieën.
 
Klik hier om meer te lezen op twin-cities.umn.edu.
Publicatiedatum: