Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag nu WBSO aan voor uw innovatie in 2017"

Bent u van plan om per 1 januari 2017 met innovatie te starten of door te gaan? Dien in november nog uw aanvraag in voor de subsidieregeling WBSO bij RVO. Met de WBSO heeft u meerdere mogelijkheden.

WBSO voor welke innovatie?
Innovatie is een ruim begrip. Om in aanmerking te komen voor de WBSO stelt u eerst vast om welk type innovatie het gaat:
  • Ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten, zoals een machine.
  • U kunt aantonen dat u zelf een technisch werkende oplossing heeft bedacht voor de technische risico's of onzekerheden bij de ontwikkeling.
  • Nieuwe fysieke productieprocessen of ontwikkeling van nieuwe programmatuur. De WBSO maakt onderscheid tussen programmatuur en technische nieuwheid.
Onder programmatuur verstaat zij 'het niet-fysieke, logische deelsysteem van een informatiesysteem dat de structuur van de gegevens en de verwerkingsprocessen bepaalt voor zover dat deelsysteem is vastgelegd in een formele programmeertaal'. Technische nieuwheid kenmerkt zich door het daadwerkelijk oplossen van (programmeer-)technische knelpunten door uzelf als aanvrager.

Wat levert de WBSO mij op?
Wist u dat de WBSO u direct financieel voordeel oplevert? Zo brengt u de aan de WBSO bestede tijd van uw medewerkers (op de loonlijst) en kosten direct in mindering op de verschuldigde loonheffing. U kunt alle kosten en uitgaven die uitsluitend toewijsbaar zijn aan uw innovatieproject opvoeren, zoals kosten van staal en lagers voor een prototype, of de uitgave van een nieuwe computer.

Van alle kosten mag u 32% in mindering brengen op het verschuldigde bedrag aan loonheffing. Opgeteld levert dit u een flinke besparing op de te betalen loonheffing. Houdt wel de aftopping van de kosten en uitgaven in de gaten: hiervan is sprake bij bedragen boven de 350.000 euro. Bent u zelfstandige? Wanneer u minimaal 500 uur in het kalenderjaar aan de WBSO besteedt levert u dit 12.484 euro aan extra zelfstandigenaftrek op.

Welke voorwaarden stelt de WBSO?
De WBSO stelt regels aan de inrichting van uw innovatieproject. Deze betreffen de registratie van uw bestede tijd en de inhoudelijke voortgang van uw ontwikkelingstraject. Zo registreert u per dag de bestede tijd per WBSO-activiteit. De voortgang legt u chronologisch vast in een projectadministratie. Deze bestaat uit verschillende (digitale) documenten zoals schema's, rapportages, tekeningen, correspondentie, foto's van prototypes en testresultaten.

U bent vrij om te bepalen hoe u de uren- en projectadministratie inricht. De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) voert controlebezoeken uit om inzicht te krijgen in de voortgang van uw innovatietraject. Let dus goed op de basisvereisten, een boete vanwege een onjuiste administratie zou jammer zijn.

Laagdrempelig WBSO aanvragen
Om de innovatiekracht van uw bedrijf te stimuleren, houdt de RVO het aanvraagproces zo laagdrempelig mogelijk. Let erop dat u uw aanvraag WBSO minimaal één maand voordat u start met het innovatieproject bij de RVO indient. Wilt u 1 januari 2017 starten? Dien dan vóór 30 november uw aanvraag bij de RVO in. U kunt maximaal 3 aanvragen per kalenderjaar indienen.

In het digitale aanvraagformulier beschrijft u het project met de technische knelpunten en de verwachte oplossing. Verder geeft u een indicatie van de verwachte uren, kosten en uitgaven.

Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
subsidiedesk@flynth.nl
088 – 236 77 77
www.flynth.nl
Publicatiedatum: