Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaans onderzoek naar IPM in de tomatenteelt

In een lopend onderzoeksproject werken wetenschappers van Koppert Kenya, Kenyatta University en Koppert BV samen om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor ziekten en plagen die de tomatenteelt bedreigen. Het driejarige project werd gelanceerd in 2015 en wordt gefinancierd door NWO-WOTRO, een fonds voor toegepast onderzoek (ARF).



Tomaat is in Kenya het op een na belangrijkste groentegewas. De afgelopen jaren hebben telers van dit gewas echter te maken met serieuze problemen, zoals de tomaatmineermot. Telers hebben te maken met ernstige schade aan hun gewas. Er werd daarom een samenwerkingsproject opgericht om de telers te kunnen voorzien van een scala aan duurzame, betrouwbare oplossingen om de ziekte en plagen onder controle te krijgen.

Het project startte met een workshop in 2015, die belanghebbenden bijeenbracht vanuit de tuinbouw. Daarbij waren ook studenten, onderzoekers, professionals en mensen uit de private sector, overheidsorganisaties, NGO's en andere ontwikkelingspartners. Het eerste jaar van het project is nu ten einde. Het doel van de eerste fase was om een document op te stellen over de huidige stand van zaken, om daarna de bevindingen te gebruiken voor het ontwikkelen en valideren van een pakket voor geïntegreerde gewasbescherming.

Het project heeft het basisonderzoek succesvol afgerond en het eerste seizoen van proeven op proefvelden om de effectiviteit van geïntegreerde gewasbescherming te demonstreren. De pakketten voor geïntegreerde gewasbescherming betroffen strategieën tegen Tuta absoluta: de Deltatrap (feromoonval) en het massaal wegvangen (waterval in combinatie met feromonen). Als strategie tegen Fusarium en het wortelknobbelaaltje werd het NatuGrosysteem geïntroduceerd. Daarnaast werden de telers getraind in geïntegreerde gewasbescherming tijdens velddagen en kwekerijbezoeken.

Aan het einde van het eerste jaar van het project zijn een aantal praktische problemen aan het licht getreden waarvoor de tomatenteelt zich gesteld ziet, maar ook kansen. Vervolgens heeft Koppert Kenya een workshop georganiseerd voor belanghebbenden om een overzicht te gegeven van de belangrijkste resultaten van het afgelopen jaar en de huidige situatie weer te geven voor de management.

Voor meer informatie:
Koppert Kenya
+254 20 44537804
info@koppert.co.ke
www.koppert.co.ke
Publicatiedatum: