Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Paul Demyttenaere: "Kloksysteem essentieel voor correcte prijsvorming in de markt"

Volgend seizoen Franse bloemkool op REO klok

Tholen - Vanaf 2017 breidt het assortiment groenten van Franse oorsprong verder uit op de REO Veiling. Franse bloemkool wordt straks een belangrijk product. De REO Veiling werkt al langer samen met telers en coöperaties in Frankrijk. Vanaf het volgend seizoen wordt gewerkt aan een bloemkoolklok die naast Belgische bloemkool ook product aanbiedt uit St.-Omer, de bloemkoolregio in Noord-Frankrijk. Het product wordt onderscheiden aangeboden. Dit moet toelaten dat Franse en Belgische kopers die werken op de Franse markt het Franse product afzonderlijk kunnen aankopen. Voor de kwaliteitsgarantie staat de REO Veiling zelf in. De vraag naar een actieve grensoverschrijdende klok voor bloemkool komt er op vraag van de West-Vlaamse en Noord-Franse producenten. "Bij zowat alle openluchtgroenten merkten we het afgelopen seizoen het prijsbepalende en positieve effect van het kloksysteem en dat besef is levensgroot in Noord-Frankrijk. Vooral bij producenten in Noord-Frankrijk die dreigen dit verkoopsysteem te verliezen!", vertelt Paul Demyttenaere, directeur van de REO Veiling. "Het systeem is springlevend én bewijst elke dag opnieuw zijn belang in de wereld van groenten en fruit."



Essentieel

Hij geeft aan dat je voor een goed kloksysteem drie essentiële voorwaarden nodig hebt. "Allereerst heb je voldoende volume nodig: een kritische massa aan product is essentieel. Daarnaast hebben de Belgische veilingen de voorbije 35 jaar permanent gewerkt aan het verbreden en intensiveren van het afzetkanaal, dit door permanent te investeren in een breed, transparant en open verkoopsysteem gebaseerd op de meest moderne en performante technologieën. Als laatste komt uiteraard een rigoureuze opvolging van de kwaliteit van de groenten. Deze combinatie maakt het verschil en heeft dit seizoen nog maar eens bewezen hoe betere prijzen uit de markt gehaald worden. Nemen we als voorbeeld prei. Het rigoureuze kwaliteitsbeleid van de voorbije twee jaar, gebaseerd op een rassenkeuze die inzet op kwaliteit en houdbaarheid; het opvolgen van het merkenbeleid tot bij de eindklant en het vermarkten via een heel open en transparant kloksysteem werpt duidelijk haar vruchten af. Op exportmarkten wordt West-Vlaamse prei gevraagd en deze markten zijn bereid om meer te betalen voor ons Flandria-product. In vergelijking met andere exportlanden zien we dat onze preiprijzen substantieel hoger liggen. Gratuit beweren vanuit Nederland dat de klok de prijs bij prei negatief beïnvloedt, is dan ook de werkelijkheid ontkennen. Ook bij bloemkool hebben we het afgelopen seizoen vastgesteld dat de klok werkelijk het verschil maakt. Ondanks de vrij grote volumes van de afgelopen weken (tot 80,000 stuks per marktdag), stegen de prijzen voor kwaliteitsbloemkolen de voorbije week tot bijna 2 euro. Weet dat in deze periode de prijs betaalt door de Nederlandse handel aan de producent ergens rond 0,80 euro bleef hangen !"

Bloemkool en andere glasgroenten
De Franse bloemkooltelers die zich nu bij REO aansluiten zullen zorgen voor een extra volume van ruim 3 miljoen bloemkolen. "Naast bloemkool zal het productaanbod zich langzaam uitbreiden. Aangezien Frankrijk onze tweede thuismarkt is, en dus essentieel is voor onze exporthandel, willen we ook meer producten uit dit land aan kunnen bieden. Volgend jaar gaan we ook van start met een nieuw glastuinbouwgebied van ruim 50 hectare in Noord-Frankrijk, daar kunnen REO-telers diverse glasgroenten gaan produceren. Vanaf 2017 worden ook glasgroenten uit Frankrijk verwacht voor de klok."
 
Gesprekken met andere Franse coöperaties

De REO Veiling heeft eerder reeds samenwerkingspogingen met Noord-Franse coöperaties opgestart. De stappen die nu gezet worden gaan verder in de diepte. "Het is een grote stap als het gaat om samenwerkingen over de (taal)grens. De overtuiging tot samenwerken om de klokverkoop als motor van de teelt te behouden is er bij de Franse en West-Vlaamse bloemkooltelers. Daarnaast zijn we intensief in gesprek met diverse coöperaties die interesse tonen voor ons project. We willen in de toekomst steeds meer Frans product aan de Franse markt kunnen aanbieden en zo een partner worden die "incontournable" is op deze markt."

Voor meer informatie:
Paul Demyttenaere
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare, België
Tel: +32 (0)51 231 200
Fax: +32 (0)51 231 289
info@reo.be
www.reo.be