Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sundrop Farms als voorbeeld om de wereld te voeden

Op een afgelegen plek in het binnenland van Australiƫ, waar temperaturen in de zomer stijgen boven de 40 graden Celsius en vers water schaars is, teelt Philipp Saumweber trostomaten.

In een kas, die lijkt op een ruimtevaartstation, produceert de voormalige bankier van Goldman Sachs, nu algemeen directeur van Sundrop Farms, 16.000 ton trostomaten per jaar. De faciliteit beslaat een areaal van 20 hectare en wordt van stroom voorzien door geconcentreerde zonnecollectoren. Deze generen de meeste energie nodig voor het koelen van de gewassen en ontzilting van het water voor de irrigatie van de gewassen.



"Wij kunnen slechts een bescheiden rol spelen in het oplossen van het probleem van de wereld in het voeden van een altijd groeiende populatie," zegt Mr. Saumweber, terwijl hij een sappige tomaat snijdt en deze overhandigt om te proeven.

Met een geraamde wereldbevolking van 9 miljard tegen 2050 is het telen van genoeg voedsel tegen minimale kosten een van werelds meest belangrijke en complexe politieke problemen. Vorig jaar was een op de negen van de 7,4 miljard bewoners op aarde ondervoed volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). In gebieden in Sub-Sahara Afrika ligt het percentage veel hoger: bijna 1 op de vier mensen lijdt honger door een combinatie van het ruwe klimaat, gebrek aan vers water, arme bodem, oorlog en armoede.

Lees meer in de Financial Times
Publicatiedatum: