Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: kool is dit jaar alweer schaars

Voor het tweede jaar op rij is er in Duitsland sprake van een slechte oogst bij rodekool en wittekool. Omdat de bewaring sinds het voorjaar leeg is, moeten consumenten zich instellen op een aanbodtekort, meldt de Duitse BOGK (Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitende Industrie).

Op de Duitse akkers groeit momenteel afhankelijk van de plaats 10 tot 20% minder wittekool dan gebruikelijk. Bij rodekool ligt dit percentage op 15 tot 25%. De branche heeft daarmee voor het tweede jaar op rij met een zeer moeilijke oogst te kampen. Omdat de opgeslagen voorraad rodekool en zuurkool van vorig jaar vanwege de dramatische oogstsituatie van 2015 vrijwel helemaal op is, wordt het ook moeilijk om alle leveringsverplichtingen na te komen. Uitgerekend in de periode voor kerst zouden sommige schappen met de geliefde wintergroente leeg kunnen blijven in de levensmiddelenhandel.

Reden voor de slechte oogstprognose is opnieuw het weer. Sterke regenval in mei heeft voedingsstoffen uit de grond gespoeld. De planten zijn daardoor slecht gegroeid. Vooral de vroege rassen brachten al niet de verwachte oogst. Vervolgens bleven de bestanden dan van juli tot september achter in de ontwikkeling vanwege de ongebruikelijke droogte. In enkele regio's in Zuid-Duitsland zal slechts 60% van de overeengekomen hoeveelheid geoogst worden.

Dit brengt de producenten van rodekool en zuurkool in een dwangpositie: de geoogste kool is kleiner en lichter dan gebruikelijk. Daardoor staat er niet alleen minder kool voor de verwerking ter beschikking, maar is de verwerking ook kostenintensiever en tijdrovender. Vanuit de Europese buurlanden valt geen hulp te verwachte. Het slechte weer heeft namelijk heel Europa getroffen. De situatie is serieus, want rondom de overgebleven kool is al een intensieve strijd ontstaan.
Publicatiedatum: