Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden telen steeds meer artisjokken

De goede prijzen voor artisjokken in het vorig seizoen hebben telers in sommige producerende gebieden, zoals de Bajo Maestrazgo (Castellón) en Huétor Tájar (Granada) aangemoedigd om het areaal dit jaar te vergroten. Ondertussen zijn er in Tudela (Navarra) meer hectare onder de Protected Designation of Origin (PDO) gekomen.

Alcachofa/ Carxofa de Benicarló
Guillermo Edo, de secretaris van de PDO, Alcachofa/ Carxofa de Benicarló, heeft de uitbreiding van het areaal in de Bajo Maestrazgo geschat op 8% naar 525 hectare wat ongeveer 9 miljoen kilo zal produceren tegenover de 8 miljoen in het seizoen van 2015/16. Van die hoeveelheid zal 1,5 miljoen kilo aan artisjokken vermarkt worden onder het kwaliteitskeurmerk van PDO bij voorkeur in Catalonië en het gebied van Perpignan, vergeleken met 1,4 miljoen kilo in het voorgaande jaar.

De groei is volgens Edo te danken aan de goede resultaten van het voorgaande seizoen in de regio en in Spanje in het algemeen aangezien de lage voorraden in de verwerkingsindustrie veroorzaakte dat de prijzen tussen de 40-50 cent/kg lagen, terwijl de prijzen in de versmarkt prijzen bereikten tussen de 60-70 cent."

De sector hoopt op dezelfde prijs niveaus aan het begin van het huidige seizoen, daar de de productie in heel Spanje slechts 4% hoger ligt (220.000 ton) dan in het seizoen van 2015/16 en nog steeds lager dan in het seizoen van 2014/15.

Ramingen van het ministerie van landbouw, voedsel en milieubeheer (Magrama) geven aan dat het seizoen voor artisjokken begint met een lichte daling in het areaal in die gebieden die het meest te verduren hebben gehad van het gebrek aan irrigatiewater: Murcia en Alicante. Murcia ging van 7511 hectare naar 7385. Vorig seizoen was Murcia de belangrijkste producent met 90 miljoen kilo. Alicante ging van 2.100 ha naar 1.980 ha. In tegenstelling tot Murcia en Alicante is het areaal in Castilla-La Mancha met 7,7% gegroeid.

Alcachofa de Tudela
Hoewel het ministerie nog geen informatie heeft opgenomen over Navarra 2016, wat een ander groot productiegebied is (1.192 ha in 2015), verwacht Ana Juanena, de secretaresse van de Protected Geographical Indication (PGI) van Alcachofa de Tudela een goed seizoen met meer kilo's en een groter areaal.

De artisjok van Tudela wordt steeds meer erkend in Madrid en het Baskenland, de belangrijkste bestemmingen. Dit heeft geresulteerd in een toename van de vraag en is de reden waarom veel telers zich hebben geregistreerd bij het PGI in de afgelopen jaren, legt hij uit.

Om precies te zijn raamt Juanena dat de productie onder het PGI, waarvan de oogst start binnen een paar dagen en zal duren tot mei met ongeveer 15% zal stijgen (1,90 miljoen kilo in 2015/16), "vooropgesteld dat de weersomstandigheden gunstig blijven." Het areaal, geregistreerd onder de PGI Tudela, is van 561 hectare in 2014/15 gestegen naar 748 hectare in 2015/16 en naar 958 hectare in 2016/17.

Granada
Granada, de Andalusische provincie, heeft het grootste areaal aan artisjok (771 ha, zowel in 2015 als in 2016 volgens het ministerie). De commercieel directeur van de Hortoventas coöperatie, Jose Antonio Garcia, schat de productiedaling op 400.000 kilo met in totaal ongeveer 3,4 miljoen kg.

Voor deze coöperatie, gevestigd in Zafarraya, waar de oogst in mei begint, waren de afgelopen twee zomers moeilijk voor het gewas vanwege de sterke temperatuurschommelingen. Dit resulteerde in een lagere productie ondanks dat de telers een groter areaal hadden aangeplant in Huétor Tájar

Bron: EFE
Publicatiedatum: