Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veerle vd Sypt: "CETA kan duwtje in de rug betekenen voor AGF-sector"

Walen nog steeds in gesprek over CETA

Tholen - Het overleg tussen de verschillende Belgische deelstaten over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag heeft gisterenavond niets opgeleverd. De onderhandelaars zaten zes uur lang samen, maar kwamen niet tot een akkoord. Volgens minister-president van de Franse Gemeenschap Rudi Demotte is het zo goed als uitgesloten dat de Europees-Canadase top van 27 oktober kan doorgaan. Er zou dan een akkoord moeten zijn tussen de verschillende regeringen in België over het handelsverdrag CETA, maar dat lijkt dus erg moeilijk. De Walen vrezen dat verschillende belangrijke sectoren zoals de vleessector in Wallonië flinke klappen krijgen, omdat Canada dit goedkoper kan produceren. Er zijn nog diverse andere redenen waarom ze tegen CETA zijn, maar mogelijk doet Wallonië dit ook om de Vlamingen dwars te zitten.

Kansen voor de AGF-sector
Voor de AGF-sector zijn er mooie kansen als het verdrag doorgaat. "Het zijn, denk ik, vooral het mogelijke wegvallen van invoerrechten die onze producten in Canada interessanter kunnen maken", vertelt Veerle van der Sypt van Fresh Trade Belgium. "We voeren vooral witloof, prei, spruiten en sedert vorig jaar een beetje peren uit naar Canada maar globaal genomen is de uitvoer nog vrij beperkt. Alle beetjes helpen, dus het wegvallen van invoerrechten kan altijd duwtje in de rug betekenen. Ook in omgekeerde richting: Canada voert bijvoorbeeld tamelijk wat kersen uit naar de EU. Als CETA finaal niet getekend wordt is de grootste schade allicht de deuk in het imago van de EU en België als betrouwbare en stabiele handelspartner. Dat effect is evenwel moeilijk te meten momenteel. Wallonië heeft zoals ik begrijp voornamelijk een probleem met de arbitrageregeling en rol van rechtbanken bij geschillen en zou ook een aantal negatieve effecten vrezen voor de landbouw.